Храните, които не трябва да приготвяте в чугунен тиган

Всичко, което трябва да знаете!
Храните, които не трябва да приготвяте в чугунен тиган

Чугунените тигани са изключително подходящи за приготвяне на всякакъв тип ястия. Способността им бавно да се загряват и в същото време за дълго време да задържат топлина ги превръща в прекрасен съд за приготвяне на здравословна храна.

Едва ли има по-подходящ съд за приготвянето на печени зеленчуци от чугунения тиган. Любителите на месото могат да се насладят на истински добре приготвена пържола, която е запазила своята си сочност, а в същото време не е изгоряла.

Освен това чугунените съдове са подходящи за изпичане на хляб и приготвяне на хрупкави картофки.

Съществуват обаче храни, които не са подходящи за приготвяне в чугунени съдове. Ето и причините:

1602096Thinkstock/Guliver

Доматен сос

Доматите притежават киселини, които могат да повредят чугунения тиган и в същото време да придобият неприятен метален вкус.
Гозбата ви в този случай със сигурност ще е съсипана, а и не е особено здравословна.

Винен кебап

Приготвянето на винен кебап изисква използването на вино или оцет, което подобно при приготвянето на доматен сос – ще развалят тигана и в същото време храната ви ще придобие метален вкус и ще навреди на здравето ви.

Десерти

Принципно в чугунени съдове приготвянето на десерти и хлябове ще бъдат изключително вкусни. Но ако вече в тях сте приготвяли месо, риба или други солени храни рискувате да съсипете десерта си, защото той ще има дъх на храната, а не на вкусния десерт!

Омлет

Необходимо е да сте истински виртуози, за да можете да приготвите омлет или яйца, които да не залепнат за чугунената повърхност. Причината е, че за да не залепнат ще ви е необходимо огромно количество мазнина, което няма да превърне омлета ви в особено здравословно ястие. В случай, че решите да накиснете с вряла вода тигана докато е горещ, рискувате да го изкривите и при търкането да го повредите.

Риба

Подобно както при яйцата, голямо количество от белите риби, трудно могат да бъдат приготвени на подобен тиган, защото ще залепнат за покритието, след което ще ви е изключително трудно да го изчистите. Освен това рибата ще остави трайна следа на тигана и няма да можете да го използвате за приготвянето на други ястия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април