Кулинарен трик: тайната на задушените зеленчуци

Колкото по-малко, толкова по-задушени
Кулинарен трик: тайната на задушените зеленчуци

Преядохте ли по празниците, а? Е, случва се. Сега пред вас има най-малко две алтернативи за отработване на великденските угощения, като би било добре да ги приложите в комплект за по-голяма ефективност.

С едната ви запозна колегата Кирил Русев в този свой материал, а другата е ясна: след Великото похапване идва време за малко почивка от храната. Не, не! В никакъв случай не ви съветваме да гладувате, а да заложите на консумацията на по-леки ястия – такива, за които сте сигурни, че няма да натоварят твърде много процесите по храносмилането.

Та, през следващите дни ви препоръчваме да вкарате в менюто си повече зеленчуци, например. Защото освен, че са вкусни, те са пълни с полезни нутриенти. В този ред на мисли, веднага ви даваме една чудна идея за приготвянето им – задушете ги! За целта са ви необходими подходящ съд (по-дълбок), малко мазнина и подправки (любимите ви!).

А, ако искате накрая да получите една безспорна вкусотия, няма да сгрешите, ако се доверите и на следната препоръка: никога не препълвайте съда с продукти. Защо?

Ами, просто е. Първо, по този начин самото готвене ще се окаже доста по-трудна задача, особено ако се осъществява в скромна по размери посуда. Второ, което е и по-важно, в процеса на термична обработка, зеленчуците неизбежно отделят вода. Когато обаче количеството им е твърде много, това пречи на своевременното изпаряване на въпросната течност. Така, вместо да ги задушавате, по-скоро ги сварявате, което не е е основната ви цел, нали?

Когато в тигана (или в тенджерката) има нормално количество зеленчуци, изпаряването на водата се осъществява значително по-бързо и резултатът е налице – не зеленчуково "пюре", а ароматни и вкусни задушени зеленчуци.

Ами, не ви остава нищо друго, освен да пробвате. Да ви е сладко!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май