Kакто ни е добре известно – протеините са жизненоважни микро-хранителни вещества. Аминокиселините от различни храни се комбинират, за да образуват белтъчини в клетките ни. Тяхната функция е изключително важна – те се явяват като гориво за мускулите, подсилват костите и дори оказват влияние върху неврологичните функции на мозъка.
По последни проучвания, растителните храни са не само по-добри източници на протеини, но и са много по-полезни за нас.
Ако имате притеснения, че намалявайки или изключвайки месото можете да страдате от дефицит на белтъчини, ето няколко растителни източника, които са високо протеинови и изключително полезни за здравето.
Боб и бобови култури
Бобовите храни са чудесен източник на фибри и имат ниско съдържание на мазнини. Те са богати на магнезий, фосфор и калций. Това ги прави идеални за всекидневна консумация. Можете да ги редувате – на пазара вече има различни видове боб. В семейство бобови влизат още леща и грах.
Ядки
Ядките са важен източник на потасий, който спомага за свалянето на кръвното налягане. За разлика от бобовите растения ядките са високомазнинни храни. Похапвайки по няколко на ден ще си набавите не само дневната дажба белтъчини, но и полезни мазнини, които помагат за сваляне на холестерола.
Най-добрите ядки за тънка талия и здраво сърце
Семена
Слънчогледовите и тиквени семки са лесен за използване продукт, който е богат на множество хранителни вещества. Сусамът съдържа високи нива калций. На пазара вече има и голямо изобилие от растителни млека с добавен калций. По този начин калцият по-лесно и пълноценно се разгражда от организма.
Добави коментар