От ГМО се пълнее?

Скорошно изследване твърди, че консумирането на генномодифицирани продукти е предпоставка за наднормено тегло
От ГМО се пълнее?

Преди няколко седмици, в ей този материал, ви показахме, че ГМО не е най-голямото зло на тази земя. Горе-долу по същото време обаче, излезе едно интересно проучване по темата, ама с противоположна на нашата гледна точка :)

Става въпрос за международен проект – дело на учени от няколко държави, който твърди, че хранителен режим, базиран на редовен прием на ГМ продукти, води до сериозни проблеми с теглото. Причината: споменатата диета повишавала апетита и желанието да се тъпчеш неконтролируемо. Аха! 

Експериментът 

В изследването били тествани най-вече плъхове, но също и прасета, риби и др. представители на животинския свят.

В продължение на 90 дни експертите хранили гризачите с генномодифицирана царевица. Едновременно с това, наблюдавали контролна група от мишоци, чиято диета не била ГМО. Резултатът: плъховете на царевичния режим напълнели драстично, сравнени с колегите си от другия екип, които пък демонстрирали завидна физическа форма :)

inm.com

Когато подложили на същия тест сьомги, учените установили, че рибите, които хапват ГМ продукти, също стават по-големи от събратята си от контролната група.

Нещо повече, експертите отчели промени и във функционирането на стомашно-чревната и имунна система на водните обитатели. Сьомгите на ГМО диета по-трудно усвоявали белтъците, например. При плъховете също били регистрирани промени в работата на редица органи.

Въпросът, който си задават учените днес, е дали тези физиологични изменения ще се окажат заплаха в здравословно отношение? 

Разбира се, не очаквайте да получите отговор :) На умните глави им предстоят още много изследвания и най-вече – тестове с хора, за да могат да излязат с категорично становище по въпроса за връзката между ГМО-тата и напълняването. (И за това дали изобщо съществува такава). 

Междувременно, ще направите живота си много по-лек, ако вярвате по-малко на всяко стряскащо заглавие, на което попаднете в интернет. И разбира се – хапвате повече истинска храна и по-малко модифицирани плодове и зеленчуци... 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май