Мили Прасчо,... 4

...ела да те мариновам!
Мили Прасчо,... 4

Най-важното

Ако можете да си го позволите, мариновайте свинското си по-често в червено вино. Освен отличния вкус, който ще постигнете, си гарантирате и здравословен бонус ефект. Изследване, публикувано миналата година, разглежда способността на напитката да предпазва мазнините в месото от пероксидация – явление, възникващо под въздействието на термичната обработка, което се счита за потенциално увреждащо здравето.

Считам, че мина предостатъчно време от коледно-новогодишните угощения, така че отново можем да си поговорим на прасешко-кулинарна тематика. Може би си спомняте, че настоящата (очертаваща се като безкрайна) поредица от статии започна с един материал, касаещ полезността на свинското месо. От него стана ясно, че ако е приготвен по традиционен начин, Прасчо е здравословен и не предизвиква възпалителна реакция в кръвта.

Днес имаме за цел да навлезем в подробности за това какво представлява традиционното приготвяне на свинско, което е характерно най-вече за азиатската и европейска кухни.

За народите от Далечния Изток е обичайно предварителното нарязване на месото и мариноването му в някаква киселина преди готвене. В Индия за целта се използва кисело мляко. Виетнамците пък залагат на смес от ферментирал рибен сос и лимонов сок. В Тайланд и Китай използват подобна марината, с тази разлика, че вместо лимонов сок се слага вино или оцет.

В европейските култури свинското традиционно се е консервирало (изсушавало) в компанията на сол, подправки и подсладител (обикновено захар). По този начин са се получавали по-трайни продукти като шунка, бекон, луканки, суджуци, салами, пастърми, прошуто, еленски бут, бабек и др. Някои от тези изделия са се и опушвали – процес, който допълнително е обогатявал вкуса им и едновременно с това ги е съхранявал за по-дълго време.

inm.comПовечето от вас сигурно са наясно, че всичките тези тайнства са се случвали през зимата, когато климатичните условия са най-неблагоприятни за развитието на патогенни бактерии в месото. Там, където имало оскъдица на ниски температури, е било популярно свинското да се накисва в саламура (смес от вода, сол, киселина и подправки), ускоряваща млечно-ферментационните процеси.

У нас (основно в селата) все още се практикува това традиционно приготвяне на колбаси, но, за съжаление, тенденцията е за отмиране с времето. За още по-голямо съжаление, масово достъпните в търговската мрежа продукти са произведени по начин, който няма много общо с традициите.

inm.comВ качеството си на съвременни градски чеда очевидно не разполагаме нито с времето, нито с условията да следваме добрия пример на европейските си баби и дядовци относно консервирането на месо. В този смисъл, не ни остава нищо друго, освен да разчитаме на мариноването като традиционна подготовка преди готвене. А това е метод, колкото съвършен, толкова и прост. При него има само две правила. Първото е, че се нуждаете от някаква киселина – лимонов сок, кисело мляко, оцет, сок от кисело зеле, сос Уорчестър и т.н. Второто е, че колкото по-голяма е разфасовката, толкова по-дълго следва да преседи в маринатата. Ако имате месо на кубчета или кайма, една нощ в хладилника вероятно ще е напълно достатъчна. За по-големите парчета, като цяла плешка, бут, каре и др., заложете на 24 часа. Нещо като трето полу-правило е да мариновате в стъклени или керамични съдове, защото те са с ниска степен на реактивност и няма да образуват съединения с киселината.

Тъй като свинското месо "носи" изключително много на подправки, тук изборът какво да добавите към маринатата е изцяло ваш. По-конвенционални допълнения са черен пипер, бахар, кимион, дафинов лист, магданоз, мащерка, сминдух, ароматни корени, лук, чесън. Отлични, но недотам стандартни комбинации се получават с кориандър, канела, карамфил, джинджифил, куркума, майорана, розмарин, мед, градински чай, соев сос.

Горе-долу тук апетитът ми взима превес над всичко останало и ми казва, че е крайно време да се ориентирам към приключване. От опит знам, че клавиатурата трудно наподобява вкуса на пържола, така че ще ви пожелая много успешни маринати и още по-крепко здраве!

А, и очаквайте още по темата, защото рано или късно ще изпитам нужда да се завърна към въпроса. Все пак, още не сме стигнали до същинското готвене...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 27.01.2012 | 15:08
    кой не обича милия прасчо

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април