За ползите от зеленолистните

Яжте зелени листни зеленчуци – за здрави черва и бодър ум
За ползите от зеленолистните

Изследователи от Австралия и Великобритания откриха в зелените листни зеленчуци неизвестен досега фермент – захарен сулфохиновоз. Според тях с този фермент се хранят "полезните" бактерии в червата, които не позволяват на "вредните" бактерии да се заселят там. 

Особено много този фермент се съдържа в спанака и други подобни растения. Така че подобни храни трябва да са задължителни за трапезата – в зависимост от сезона, разбира се. Освен това специалистите се надяват, че находката ще им помогне да разработят нов клас антибиотици. 

В същото време друго изследване показа, че зелените листни зеленчуци предпазват от когнитивни нарушения. В хода на проучване бе констатирано, че при възрастните доброволци, които са яли много зелени листни зеленчуци, когнитивните функции са били разстроени най-малко. При онези от доброволците, които са консумирали по 1-2 порции от този вид зеленчуци когнитивните способности се оказали на равнището на човек, който с 11 години е по-млад от онези, които избягвали този тип храна. Затова слагайте на трапезата не само чревоугодническа, но най-вече здравословна храна.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април