Когато стане дума за японска кухня, повечето хора си представят суши, тофу и разни ферментирали култури :) Разбира се, всичко това е придружено от идеята за висока цена и липса на достъп до оригинални продукти. С други думи: екзотично до безкрай.
Moé Takemura – японка, приключила наскоро магистратурата си по индустриален дизайн в Университета Лунд, Швеция, разбива тази представа на парчета сурова риба и зрънца ориз, т.е. напълно.
Младата дизайнерка наскоро публикува готварската книга Guide to Foreign Japanese Kitchen, която обяснява как могат да се приготвят традиционни японски ястия извън Страната на изгряващото слънце.
Takemura дава и различни възможности за замяна на някои от най-недостъпните продукти с такива, които се намират в Швеция, цяла Европа и дори в САЩ. Идеята й е това да не вреди на вкуса и характера на ястията, и в същото време размяната да е с пресни продукти, произведени локално.
Книгата всъщност е автентичен културен самоучител, тъй като чрез рецепти и кулинарни съвети разкрива много традиционни черти на Япония. Детайлно са обяснени обичаите при приготвянето и сервирането на определени ястия, как се консумират, в какъв ред и т.н.
Всичко това е поднесено кратко и ясно, със стилни, минималистични фотографии, които правят изданието още по-очарователно.
Рецептите са общо 30, поднесени семпло и изчерпателно, така че всеки любител може да се справи безпроблемно с приготвянето им. В това можете да се убедите веднага, като надникнете в галерията :)
Изданието с твърди корици струва 38 евро и може да се поръча от тук, но, за съжаление, предстои да има доставка до всички страни в ЕС, в това число и до България.
Добави коментар