Време ли е да преизобретим яйцето?

За един по-добър свят, в който то не се снася от кокошки
Време ли е да преизобретим яйцето?

Сега, след като все повече хора започнаха да се смеят в лицето на някога ужасяващата холестеролна хипотеза, яйцата би трябвало да са спокойни, че ще си възвърнат предходната популярност на хубава храна, нали така? Би трябвало, но сякаш не са. Защото има етически съображения, които са убедителни в контекста на все по-нарастващата грижа за условията в които се отглеждат животните. И защото умни хора са пресметнали, че индустриалното отглеждане на две яйца изисква един киловатчас енергия. Всяко едно от тях пък съдържа по около 80 килокалории, които се равняват 0,1 киловатчас. В този смисъл, производството на яйца е енергийно ефективно едва на 20%, което никак не е еко.

Но ето и още един процент – 33%. Според проучванията, това е делът от потреблението на яйца, който отива за индиректна консумация под формата на печива, паста, дресинги, сосове и др. В такъв случай въпросната храна се превръща в суровина и по думите на "експерти" тя губи своята хранителна и вкусова важност и е ценна най-вече от гледна точка на консистенцията и целостта, която придава на продукта. Прочетох това твърдение в едно интервю с изпълнителния директор на компанията Hampton Creek Foods. Същата тази компания е с предмет на дейност производство на яйца, в които няма яйца. До този момент през нейните лаборатории са преминали стотици растителни съставки, които се подлагат на всевъзможни изпитвания с цел да могат да бъдат сравнени с яйцето. Благодарение на това там се знае, че изсушеното и стрито на прах къдраво зеле има отвратителни емулсиращи свойства, но пък за сметка на това има изненадващо "яйчен" вкус и текстура, когато бъде добавен в майонеза. Оттук-нататък предстои на учените, които работят в Hampton Creek Foods, да раздробят праха от къдраво зеле на съставните му молекули, за да разберат кои от тях допринасят за въпросните неочаквано положителни свойства и да ги използват за развитието на продуктовото портфолио на младата фирма.

912558Hampton Creek FoodsВ тяхното първо изделие Beyond Eggs, например, има грах, слънчогледов лецитин, рапица и естествени дървесни смоли. На същия се възлагат и надеждите, че някой ден ще може да замени яйцата в майонезата, сладкишите и какво ли още не. Фирмата, също така, е в процес на разработване на изцяло веганска и лишена от глутен, холестерол и лактоза смес за бъркани яйца.

912556Hampton Creek Foods

Ако питате Hampton Creek Foods какво, по дяволите, си мислят, че правят, сигурно отговорът ще съдържа думите "храна" и "бъдеще". Аз стискам палци да не успеят, за да не запеем някой ден старата песен за маргарина на нов глас. Има голяма вероятност да звучи точно толкова фалшиво, ако не и още повече. Ако вие мислите другояче, можете да ни споделите вижданията си във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май