Почивайте активно и в тренировката

Да уплътним оптимално тренировъчното си време
Почивайте активно и в тренировката

За много хора понятието "активна почивка" означава да прекараш едната половина от денонощието в хоризонтално положение, а другата половина от него – на масата. Всъщност, активната почивка се нарича така, защото през нея може и да не подлежим на сериозно физическо или психическо натоварване, но все пак оставаме дейни. Тя може да бъде прекарана в несъстезателен спорт, разходки, физически игри, релаксиращи занимания като йога, самомасаж и др.

С изключение на случаите, в които спя, предпочитам да се разтоварвам именно по този начин и съм на мнение, че в 90% от времето това е далеч по-пълноценно и продуктивно занимание от безкрайното и безцелно въргаляне от кълка на кълка. Вярвам, че подобен подход е приложим дори и в тренировката, където, по ирония на съдбата, прекарваме една много сериозна част от времето си почивайки. Знаете как е – 30-секундна серия клекове, последвана от минута и половина почивка, после още 30 секунди клякане, за да си починем 90 секунди и така нататък.

Не знам вие как го наричате, но аз го наричам разхищение на време. В живота има далеч по-хубави неща от това да прекараш в залата 2 часа, от които само 45 минути са наистина активни. Да, всички знаем, че тежките упражнения изискват време за възстановяване. Колкото по-тежко е упражнението, толкова по-дълъг е и времевият период. Близки до максималните опити на тяга и клек могат да изискат до 5 минути, докато сме готови за нова серия. Но никой не е казал, че трябва да инвестираме тези минути в съзерцаване на тавана. Всъщност, те са перфектната възможност да извършим всички онези неща, които обикновено пропускаме, за да съкратим тренировката или правим, но това ни коства 40 допълнителни минути в залата.

772763inm.comТук става дума за полезните корективни и спомагателни упражнения, активации, мобилизации, разтяжки и т.н. Предвид факта, че това са все движения, които не натоварват нервната система, те съвсем спокойно биха могли да бъдат вместени в минутите почивка между тежките серии. Единственото правило е те да не влизат в конфликт с основното упражнение, което изпълняваме.

Какво ще рече това? На първо място ще рече да не разтягаме мускули, които тренираме. Пример за това е комбиниране на мъртва тяга с разтяжка на задните бедра, която може да доведе до спад в силата им. Ще рече и да избягваме да редуваме движения, които натоварват едни и същи мускулни групи (напр. лежанка с лицеви опори +), понеже така рискуваме да акумулираме умора и да не вложим максимума от възможностите си в основното движение. Нищо обаче не ни пречи да правим неконфликтни комбинации като преден клек + фейс пул или пък набирания + пултру. Удачен вариант е съчетаването и на антагонистични движения като лежанка + wall slides или гребане с щанга + лицеви опори.

В общи линии, слушайте тялото си и няма твърде голяма вероятност да сбъркате. Оттам-нататък само липсата на въображение може да ви създаде неприятности.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май