Корективни упражнения: Фейс пул

Как са раменете ви напоследък?
Корективни упражнения: Фейс пул

Най-важното

Стойте изпъчени през цялото време. Много хора имат склонност да отпускат раменете си напред, още преди да започнат да дърпат, което обезсмисля упражнението.

Не позволявайте на раменете си да се повдигат към ушите по време на движението. Притискайте ги надолу от началото до края.

Водете движението с лактите си. Не мислете за него като за дърпане, а като за опит да съберете лопатките си максимално близо една до друга.

При това упражнение не е важно колко вдигате, а как вдигате. Техниката тук е от изключителна важност и не трябва да позволявате на егото си да я компрометира. Добър протокол е 2-3 серии от по 10-15 повторения, които бихте могли да правите на края на тренировката си.

Много често във фитнес средите се говори за упражнения, които орелефяват или уплътняват даден мускул. Някой път става дума и за силови упражнения, както и за упражнения за издръжливост. Много рядко обаче се засяга темата за т.нар. корективни упражнения.

Всъщност, всяко едно движение може да служи за много различни цели в зависимост от начина, по който се изпълнява. Едно упражнение е корективно, когато с него адресираме определен мускулен дисбаланс, който е довел до изкривяване на стойката ни и/или до контузия.

Без подобни корекции не бихме могли да продължим да тренираме нито за мускулна маса, нито за сила, поне не и здравословно. Те могат значително да подобрят и качеството на ежедневия ни живот, като ни отърват от много болежки, които съвременното общество е приело за нормални след навършването на определена възраст.

Упражнението, с което искаме да ви запознаем днес, не е особено популярно и дори си няма име на български. Затова ще се наложи да ви го представим с английското му наименование (face pull или фейс пул), което в буквален превод означава "дърпане към лицето".

Причината, поради която сме избрали това упражнение е, че с него могат да бъдат адресирани два много сериозни проблема на модерния човек – изгърбването и болките в раменете. Движението представлява дърпане в хоризонталната равнина и тренира задната част на раменете и мускулатурата, разположена между лопатките ви (средна и долна част на трапеца). При повечето хора тези мускули са недостатъчно силни вследствие на начина им на живот и трениране и това намира израз в нарушаване на позицията и здравето на раменния пояс.

 



Начин на изпълнение:

  1. Упражнението изисква мястото, където тренирате да разполага със скрипец и ръкохватка, която у нас е известна като въже за трицепс. Закачете ръкохватката за въжето на скрипеца и хванете всеки неин край с по една ръка, така че дланите ви да са една срещу друга а палците ви да сочат към вас.

  2. Отдалечете се на няколко крачки от скрипеца и позволете на тежестта да изпъне ръцете ви напред. Поставете стъпалата широко, като дори бихте могли да се облегнете леко назад, за да имате достатъчно стабилност.

  3. Издърпайте въжето към лицето си, като в крайна позиция юмруците ви трябва да са на нивото на ушите ви. Представете си, че се опитвате да си сложите слънчеви очила.

  4. Контролирано отпуснете ръцете си до завръщане в изходна позиция.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май