Опасни ли са дълбоките клекове?

Ще ви паднат ли коленните капачки, ако клякате под хоризонтала
Опасни ли са дълбоките клекове?

Най-важното

  • Най-често срещаните проблеми с мобилността/гъвкавостта са в областта на глезените (скъсено ахилесовото сухожилие), стегнат прасец, стегнати бедра, скъсени сгъвачи на бедрата, лоша мобилност в горната част на гърба.
  • Групите, където обикновено липсва достатъчно сила за правилно клякане са седалищните мускули и мускулите на пояса, както и задните бедра.

Винаги ще се намери някой, който да твърди, че клякането под хоризонтала е вредно за коленете (и не само). Със същия успех бихме могли да твърдим, че животът е вреден. Знаете ли кой има най-добрата техника на клякане? Малките деца. Защо?

А) Защото могат и

Б) Защото не е имало кой да им каже колко е вредно да се прави така.

Всъщност, клякането до и под паралелна позиция на бедрото спрямо земната повърхност не само, че не е вредно, а е по-безопасно от непълните клекове. Колянната става разполага с четири основни защитни сухожилия, които осигуряват връзката между бедрената и подбедрената кости. Установено е, че работата на тези сухожилия е най-ефективна в положения на пълна екстензия и пълна флексия на коляното. Пълна екстензия е когато сте изправени. Пълна флексия в областта е когато задните ви бедра се опират в прасците, т.е. най-дълбокият възможен клек.

Има ли опасни клекове?

Единствените потенциално опасни клекове са плитките клекове и клековете с неправилна техника. Във всички останали случаи:

  • Клековете под паралел са безопасни и не застрашават стабилността на колянната става

  • Правилно изпълненият клек е не само безопасен, но може и да допринесе за предотвратяването на контузии на коляното

  • Дълбокият клек има преносимост както в ежедневието, така и в много спортове

  • Клекът е едно от движенията с най-добра "възвръщаемост на инвестициите" - както от гледна точка на мускулен растеж, така и по отношение развитието на специфични атлетически качества като сила и мощност

  • Клековете натоварват гръбначния стълб, но потенциалът за контузии е минимален в случай, че движението се изпълнява с правилна техника

От какво зависи техниката на клякане?

От две неща:

  • Правилно заучен двигателен модел

  • Качествени ограничения (Недостатъчни гъвкавост, мобилност, сила)

Консултирайте се с квалифициран персонален треньор в случай, че не сте сигурни по отношение на техниката си. Дори и да сте сигурни, пак не пречи да получите странично мнение от специалист. Той не само ще ви помогне да заучите правилния модел на движението, но и ще ви асистира да преодолеете евентуалните качествени ограничения.

В света на тренирането с тежести (почти) няма вредни упражнения. Има лоша техника и тя виновникът за огромната част от контузиите, които се случват. Щом децата могат да клякат под паралел, защо да не можете и вие? Ако сте физически способен да клекнете с хубава форма и не го правите само, защото сте чули, че е вредно, спокойно можете да се чувствате ограбени.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май