Лодка за двама

Едно хубаво упражнение за споделено разтягане с партньора
Лодка за двама

Най-важното

Първоначално може да "управлявате" лодката си само с едно гребло, тоест – с един, вдигнат във въздуха, крак, а другият, поставен неподвижно на земята.

Не, няма да ви караме да пътувате по вода, въпреки че това, всъщност, никак не е лоша идея. Даже е романтична, ако знаете как да я реализирате (стискаме ви палци, в случай, че имате подобни намерения). Та, както може да се досетите сами, днешното ни предложение отново е с фитнес контекст.

Ще ви предизвикаме, заедно с партньора си, да изпълните още едно, по наше мнение, много хубаво упражнение. В йога то се нарича "лодка" и понеже името ни допада, смятаме и ние да му викаме така.

Като цяло обаче, става въпрос за движение, което се прави и в редица други фитнес практики (в пилатес, например). Даже сме сигурни, че вече сте го осъществявали поне веднъж в живота си. По принцип, то се изпълнява самостоятелно, а не по двойки, и упражнява умението да се пази баланс. Освен това, натоварва най-вече мускулите на пояса. 

Когато ползвате половинката си, за да "построите" лодка обаче, тогава преди всичко разтягате мускулите на задните бедра и прасците, а пазенето на равновесие става сравнително по-лесна задача, тъй като абсолютно съзнателно споделяте изпълнението й. Е, хайде, опитайте! Забавно е:

  • За целта, седнете с лице към партньора си, на прилично разстояние един от друг.
  • Сега и двамата вдигнете краката си и ги съберете в петите. Междувременно се хванете за ръце, така че същите да се падат от външната страна на долните ви крайници (както е показно на снимката).

В началото може да ви е трудно да запазите равновесие. За да успеете, може да се наложи да намалите разстоянието помежду си или обратното – да го увеличите. Важното обаче e и двамата да чувствате комфорт в позицията, която сте заели. 

  • Когато сте сигурни в баланса си, изпънете още малко краката. Опитайте се да не правите чупки в гърба и напрягайте мускулите на корема, за да си осигурите допълнителна стабилност. Фокусирайте погледа си един в друг.
  • Останете в позата за няколко минути, докато дишате нормално. После бавно свалете краката на пода и пуснете ръцете на половинката си. 

Ами, това е, как мина пътуването ви с лодка?

Внимание! Упражнението не е подходящо за хора с болка в кръста и в гърба. На тях препоръчваме вместо с лодка, да се (раз)движ(в)ат с друго превозно средство (упражнение).

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 09.02.2012 | 14:06
    Много забавно, но сигурно ще се схвана, а и не е честно, защо мъжът се е облегнал на стената а жената трябва да си напряга гърба?!
  • 1
    от Не е посочен | 09.02.2012 | 14:02
    За Свети Валентин ще е специална подгрявка, обезателно ще го пробваме още днес, само дано не се контузим нещо:)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май