Клек vs. мъртва тяга

Има ли цар на упражненията?
Клек vs. мъртва тяга

Ако имаше подобна статистика, вероятно щяхме да установим, че във всеки един момент някой някъде задава този въпрос на себе си или на някой друг. И винаги ще се намери човек, който да провъзгласи едно от двете за "царя на всички упражнения".

Според нас сравнението между клек и мъртва тяга е точно толкова уместно, колкото паралел между ябълки и круши. Става дума за две отлични сами по себе си упражнения, които ангажират цялото тяло и са подходящи както за изграждането на мускулна маса, така и за развиването на качества, които са преносими в спорта и ежедневието.

Животът винаги е изисквал от нас да клякаме и да се навеждаме по десетки пъти на ден. Дали има двигателен модел, който е с по-голям принос за съществуването ни като вид? Дори и да можем да извършим голяма част от "клякащите" си задачи с навеждане и обратното, винаги едното движение ще е по-подходящо и безопасно от биомеханична гледна точка.

В този смисъл, ако искаме да сме функционални, трябва да тренираме и двете. Същото е в сила и ако искаме да сме мускулести. Независимо от привидните сходства, двете упражнения поставят различен акцент върху различните мускулни групи и трябва да гледаме на тях по-скоро като на работещи в екип, отколкото като на антагонисти.

И тук идва моментът, в който ви казваме, че в дадени случаи едното движение може да се определи като по-подходящо от другото.

Кога тягата е по-подходяща от клека?

  • Когато искате да станете по-силни на мъртвата тяга. Звучи тъпо, но много хора си мислят, че ако са силни на едното движение, то непременно ще са силни и на другото.

  • Когато сте начинаещи. Независимо от всичко, което сте чували, по-лесно е да заучите да изпълнявате мъртва тяга, отколкото клек. Клекът е много по-технично упражнение, изискващо повече координация и мобилност. Добра идея е то да бъде въведено едва, когато сте сигурни, че напълно сте овладяли тягата.

  • Когато имате сериозни проблеми с коленете. Мъртвата тяга изисква много по-кратък обхват на движение в колянната става и я подлага на значително по-малко натоварване. Това не означава, че клекът е вреден за коленете ви, а означава, че тягата ще ви позволи да продължите да тренирате, докато не си решите проблемите.

  • Когато искате да поставите по-сериозен акцент върху задната верига. Особено когато се стремите да компенсирате мускулен дисбаланс, при който задните бедра и/или седалищните мускули не са достатъчно силни (активни), което е често срещан проблем.

  • Когато сте много високи и/или имате много дълги крака.

  • Когато се стремите да подобрите скока си на дължина.

 

Кога клекът е по-подходящ от тягата?

  • Когато искате да станете по-силни на клек.

  • Когато липсата на силен хват ви пречи да използвате по-сериозни килограми на тягата. Това не означава, че трябва да зарежете мъртвата тяга. Тренирайте я успоредно, за да може хватът ви да заякне.

  • Когато искате да изградите психическа издръжливост. Много по-лесно е да се откажете от серия мъртва тяга, отколкото от серия клек. Докато при тягата можете да прекратите движението във всяка една негова фаза, то при клека трябва да приключите поне повторението, което сте започнали. Или да си останете там долу.

  • Когато търсите по-"балансиран" начин за трениране на долната част на тялото, който да включва в по-голяма степен и предните бедра.

  • Когато сте по-скоро ниски на ръст и имате много дълъг торс спрямо краката.

  • Когато се стремите да подобрите вертикалния си отскок.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май