Що е то: пащърнак?

Нещо като бял морков и също толкова полезен
Що е то: пащърнак?

Добре, де. Сигурни сме, че вече знаете отговора на днешната ни загадка – нали сте ни умници! Но, за всеки случай, ще ви срещнем отново с този смешен зеленчук, за да ви напомним, че той е супер полезен и вкусен. Така че, вместо да го разглеждате с недоверие за пореден път, ще ви посъветваме бързо да го вкарате в менюто си.

Да започнем оттам, че сладурът е от семейството на кореноплодните растения. Говори се, че даже е братовчед на моркова. Всъщност, двамата си приличат наистина адски. Разликата е, че единият е албинос, а другият има весели оранжеви дрешки.

В много отношения, пащърнакът "имитира" ряпата и даже – картофа. Но, разбира се, мускетарът си има собствен, силно изявен характер, който го прави уникален и неповторим.

Забавният зеленчук се отглежда най-вече в Азия и в Европа, в региони с по-хладен климат. А на пазара може да бъде открит целогодишно, като периодът от есента до пролетта отбелязва най-силното му присъствие.

По-по-най

Хранителните достойнства на пащърнака са толкова много, че едва ли ще успеем да ги изброим в един-единствен материал, а пък и подобно изброяване въобще не е задължително. 

За вас е важно да знаете обаче, че той е изключително добър източник на ценни минерали, между които калий, калций, цинк и желязо.

Освен това, в него може да откриете солидна доза витамин C, както и редица от витамините на група B. Съдържа и добра доза фолиева киселина.

Също така, чаровникът може да се похвали с наличието на фибри, които съдействат за подобряване на храносмилателните процеси. Госпожиците правят и други неща, ама какви точно може да разберете тук.

Твърди се, че редовната консумация на пащърнак съдейства за подобряване на кръвообращението, включително и в половите органи. Това е една от причините от незапомнени времена той да се смята за афродизиак. Дали е такъв? Ами, проверете сами =) 

А най-готиното е, че зеленчукът никак, ама никак не е калоричен, което го прави незаменим помощник в диетирането.

Да прибавим още, че за нула време може да бъде превърнат в кулинарен шедьовър. Бихте могли да го похапвате в сурово състояние, но също и: печен, задушен, паниран и т. н. Комбинира се отлично с всякакви видове салати и е перфектна добавка към супи и други топли предястия. Нещо повече, от него може да си направите дори чипс. Скоро ще ви покажем как... 

Е, какви са вашите впечатления от този герой и колко често (и как) го инкорпорирате в менюто си? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май