Чия (чиа)

Суперхрана за атлети
Чия (чиа)

Чията е от онзи вид суперхрани, които освен че ще ви заредят с настроение и ще ви помогнат да се справите с многобройните неразположения, като нередовен стомах и отпадналост. В случай, че все още не сте я опитали, то си струва да я добавите към ежедневното си меню. Ето ви и малко факти за нея:

Чията обединява имената на двата вида Салвия (Salvia Hispanica и Salvia Columbariae). Семената са изключително малки и твърди, плод на растение, което прилича по-скоро на градинския чай. Още от древността семената от чия са се използвали, като храна и лекарство от древните маи, инки и ацтеки, които са ги считали за по-ценни и от златото.

От сравнително скоро чията е позната и у нас, което бързо я превърна в предпочитана добавка в кулинарията. Ползите от нея са многобройни и се усещат чувствително след всекидневната им употреба. Семената от чия съдържат витамини, минерали, антиоксиданти, незаменими омега-3 мастни киселини, фибри и не на последно място протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, те спомагат и за балансирането на кръвната захар и понижаването на лошия холестерол. Според публикация в British Journal of Nutrition от 2009 година, семената стабилизират нивата на холестерола и триглициридите, като намаляват общото количество натрупани мазнини. В 100 грама се съдържат 486 калории, от които 276 са мазнини, общи мазнини 30.74 грама, въглехидрати 42.12 грама, фибри 34.4 грама, белтъчини 16.54 грама. Тези семена се считат за завършен протеин, който е лесно усвоим от организма. Съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават в пъти тези на боровинките. Те, подобно на лененото семе, са готови за консумация без да преминават термична обработка. Идеални са за добавка към супа, салата, смути, пудинг или към сутрешната ви закуска с мюсли. Накиснати във вода, сок или друга течност увеличават обема си няколко пъти. Съхранението им е лесно и в продължение на дълго време не гранясват. Поради високото си съдържание на омега- 3 и фибри могат да ви помогнат да отслабнете. Засищат за дълго време и помагат на тялото ви да се освободи от ненужните токсини. Семената от чия са ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото.

ключови думи:
суперхрана чия

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април