Те ви правят щастливи 2

Още няколко другари на доброто ви настроение
Те ви правят щастливи 2

Не е понеделник, а сте тъжни и унили, а? Разбираме ви. Трудно е да се върнеш на работа след няколко прекрасни почивни дни. Но, молим ви, не се отчайвайте!

Много скоро ще почивате пак, защото на ъгъла на месеца се задава още една мини ваканция. Съветът ни е да не губите доброто си настроение. Обратното.

Старайте се да го поддържате с всички налични средства - спортувайте, усмихвайте се и се срещайте с добри приятели. А, и задължително вкарайте в менюто си ето тези няколко добри познайници:

Слънчоглед

Ах, слънчогледовите семки! Не се учудвайте, че лесно се пристрастявате към консумацията им. Бързаме да ви кажем защо. Преди всичко, те съдържат фенилаланин – аминокиселина, която съдейства за производството на допамин и норадреналин.

Последните са невротрансмитери, за които се твърди, че пряко влияят върху настроението. Иначе казано, люпейки семки, имате шанс да си докарате немалко приятни усещания ;) 

Освен всичко друго, слънчогледът е изключително богат на фитостероли. Става въпрос за съединения, разпространени най-вече в растителните мазнини, за които се смята, че засилват имунитета.

Бонусът е, че, в сурово състояние, вълшебните семена са добър източник на доста от витамините на група B, както и на редица ценни минерали.

Но внимавайте! Предупреждаваме ви, че са калорични – в 100 грама има повече от 500 калории. Затова не е добра идея да прекалявате с консумацията им. Бъдете разумни и ги похапвайте в умерени дози. 

Риган

inm.comБилкарите го наричат магически лек, а кулинарите го използват като незаменима подправка в приготвянето на редица вкусни ястия.

Едно е ясно: риганът съдържа куп антиоксиданти, които борят умората и стреса. Какво чакате? Време е да започнете да го използвате и вие – в готвенето, например. Не се съмнявайте, че ще направи доста добринки и за вас.

Между другото, според някои градинари, растението е сравнително лесно за отглеждане в домашни условия, което също е добра новина. 

Банани

О, да! Маймуните знаят какво да похапват ;) В любимата им храна – бананите, може да откриете прилично количество триптофан. Става въпрос за незаменима аминокиселина, от която се произвежда серотонин или т. нар. хормон на щастието.

Е, консумацията на слънчевия плод може и да не ви спаси от депресивни състояния, но пък е възможно да подобри настроението ви. Само погледнете цвета му - не е ли весел и освежаващ, а? 

А в този материал открийте още няколко ваши добри приятели, които ще ви помогнат да бъдете усмихнати не само през почивните дни.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април