О, да! Шипка

Естествена имунизация на мига
О, да! Шипка

Преходът от лято към есен ме хвана неподготвена. Настинах. Ама се оправих за нула време.

Няма да повярвате, но решаваща роля в бързото ми лечение изиграха едни дребнички, но много полезни познайници – шипките. Или по-точно: чаят, който всяка сутрин си приготвям от тях през последните няколко дни.

Бледо-розовите симпатяги са плодовете на вид диворастяща роза, който се среща в редица региони у нас. Храстът расте покрай реки и в гори, а може да налетите на него и по време на разходката си в планината.

По външен вид днешните героини приличат на дренки, но си имат собствени достойнства и характеристики.

Започвам с това, че госпожиците са пълни с витамини. Списъкът е дълъг: отличниците B1, B2, PP и К са част от печелившия Ш-отбор :)

inm.comВ мъниците може да откриете и доста минерали, между които калций, магнезий, фосфор и калий.

Богати са на ликопен - мощен антиоксидант, за който се твърди, че може да предпази човек от доста здравословни неприятности, включително и от слънчево изгаряне.

Супер плодчетата си имат бета-каротин в прилични дози. Съдържат също и пектин, който, както знаете, съдейства за поддържане на стабилни нива на кръвна захар.

След всичко казано дотук, може да предположите сами, че шипките са добри приятелки на имунна ви система. И не само.

Редовният им прием (най-често под формата на чай) съдейства за подобряване на храносмилателните процеси, както и функцията на сърдечносъдовата система.

Да прибавя още, че топлата напитка, приготвена от тях, е ободряващо събуждаща. А ароматът ѝ е просто неустоим. Да не ви казвам какво мисля за шипковия мармалад...

Ето такива ми ти работи. Вкусни и полезни :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май