Защо яйцата са яйцевидни?

Еволюцията отново демонстрира завидни умения по функционален дизайн
Защо яйцата са яйцевидни?

Като един виден любител на яйцата, прекарвам значителна част от времето си в задълбочени размисли за тях. Бас държа, че ако бях кокошка, щях да съм велик философ. Аз обаче не съм и затова не ми остава друг избор, освен да се изживявам като журналист, който отвреме-навреме пише по темата. След като последната ми серия от задълбочени размисли не произведе някакви съществени открития, а само въпроси, ще си позволя да ви занимая с един от тях.

Ако някога сте виждали кокоше яйце, би трябвало да знаете как изглежда то. Нито е кубично, нито сферично, нито елипсоидно... то е овално (от лат. ovum, "яйце") и нищо не можете да направите по въпроса. За да разберем защо е така, може би на първо място трябва да видим защо не е другояче.

Първи опит – ако яйцата бяха кубични, те щяха да са много здрави по ръбовете, но много чупливи в центъра на стените. Да не говорим, че кокошките щяха да виждат бая зор, докато ги снесат.

Защо тогава не са сферични, при положение, че това е една още по-здрава и сравнително лесна за снасяте форма? Аз ако бях глупава, безръка и непохватна птица, едва ли щях да имам интерес да произвеждам потомството си в нещо, което може да се търкаля, докато се спре в някой по-остър камък. И щях да съм велик философ, както вече подчертах. Бездетен.

Готиното на яйцевидната форма е, че дори и да се търкулне, тя ще опише една или няколко окръжности и ще спре не твърде далеч от вас. Интересен факт е, че яйцата на птиците, гнездящи по скали, са доста по-овални от тези, които биват снасяни на земята или близо до нея. Това на практика означава, че те описват окръжности с много по-малък радиус и са с много по-малка вероятност да се превърнат във високоскоростни омлети.

inm.comДруга възможна причина за специфичната геометрия на яйцето е способността му да се подрежда много плътно със събратята си по гнездо (съгнездници?). Така сред тях остава изключително малко пространство и топлообменът помежду им е много по-ефикасен. Подобна подредба позволява и отглеждането на доста по-голям брой яйца на единица площ.

За десерт съм длъжен да засегна и някои подробности около самото снасяне. Ако сте чели внимателно предходните ми статии, значи сте наясно, че яйцата се появяват на бял свят с тъпия край напред. Колкото и противоестествено да ви звучи това, за него си има чисто физично обяснение, което донякъде отговаря и на настоящия въпрос.

Яйцата излизат благодарение на една лигавично-мускулна тръба, която се нарича яйцепровод. Нейното действие може да бъде характеризирано като перисталтика. Ако си представите постъпателното свиване на мускулатурата в посока навън, ще осъзнаете, че е много по-удобно тези контракции да се осъществяват върху заострения край на яйцето. Така те действат върху много по-голяма площ и придвижването става далеч по-лесно. Самото излизане с тъпия край напред явно не е проблем или поне до момента не съм чул някоя кокошка да се е оплакала от това.

Ето ви не един, а няколко отговора на въпрос, който никога не сте си задавали. Обещавам да се завърна към яйчната тематика най-рано след месец, защото задълбочените размисли отнемат време, а освен това съм обещал на ръководството да не злоупотребявам с търпението на аудиторията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април