Супа на седмицата: от моркови

Мммм! Страхотна :)
Супа на седмицата: от моркови

За щастие, времето си оправи настроението, но имаме чувството, че е ще е за кратко. Зима е все пак – непостоянна и капризна. Но можем да я разберем, защото и ние сме такива понякога :) Така че съвсем скоро очакваме нов епизод на ледена епоха. А кой е най-добрият ни приятел през студените дни? Супата, разбира се!

Сред многобройните й качества набързо можем да изброим тези: вкусна е, сгрява, засища и е пълна с важни хранителни съставки. Е, разбира се, за да отговоря на това описание, първо трябва някой добър човек да ни я приготви.

А тъй като подобен ентусиаст рядко има наоколо, в случай на нужда, събираме сили и си я спретваме сами. А ако и във вашата кухня желаещите за кулинарни подвизи се броят на пръсти, не чакайте да умрете от глад, а бързо си запишете рецептата за 4 порции от тази приятна крем супа от моркови.

Нужни са ви:

500-600 грама моркови (разбира се, може да сложите и повече, ако желаете да е по-гъстичка)

1-2 супени лъжици зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 голяма глава червен лук (може и обикновен), нарязана на ситно

сокът на половин лимон

сол и пипер на вкус (може и други подправки, по желание)

около 500 мл вода (количеството прозрачна течност зависи най-вече от вместимостта на съда, в който ще приготвите ястието си, както и от гъстота, която искате да постигнете)

1-2 листенца магданоз и/ли крутони, по желание

Е, след като събрахте нужните продукти на едно място, спокойно може да ги използвате, както си му е редът.

А той е следният:

inm.comИзмийте хубаво морковите, изстържете ги с нож и ги нарежете на кръгчета. Съветът ни е да не правите последните прекалено дебели, за да се сварят по-бързо.

Междувременно загрейте на слаб огън и в дълбок съд зехтина. След малко изсипете в готовата мазнина лука и чесъна. Задушете ги набързо, докато придобият лек, златист цвят.

После добавете и морковите и оперирайте с тях по същия начин. Накрая покрийте продуктите с водата и оставете супичката да къкри на тих огън за около 20-30 минути.

Когато зеленчуците се сварят, смело ги пасирайте с подходящ кухненски уред (преса за пюре или пасатор). Овкусете готовата крем супа с подправките, които сте приготвили и с лимоновия сок.

Сервирайте с декорация от магданоз и с крутони. Ами, това е!

Излишно е да ви казваме, че морковите са наистина пълни с полезни нутриенти. Е, да, едва ли ще ви снабдят със суперзрение, но консумацията им безспорно ще окаже добра услуга на здравето ви.

Добър апетит :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май