На гребена на вълната. С няколко подходящи упражнения

Идва сезонът на дъските! Готови ли сте за него?
На гребена на вълната. С няколко подходящи упражнения

Ужасно сме доволни, че сърфът набира все по-голяма популярност у нас. Това е наистина чудесен спорт, който развива физиката на цялото тяло. За да яхнете вълната обаче, имате нужда от здрав торс, здрави ръце и още по-здрави крака. И не на последно място: от силен дух.

Неслучайно американскaтa сърфисткa Бетани Хамилтън уверява: "Сърфът е приключение както за тялото, така и за душата". За нея то започва през 2003 г. година. Тогава Бетани е само на 13 години и е лудо влюбена в порива на вълните.

За нещастие, в трагичен инцидент тя загубва ръката си. Нападната е от тигрова акула в океана. Това обаче не я отказва от любимия спорт. Само месец след злополучното събитие и благодарение на силната си воля, Хамилтън отново се качва на сърфа, а едва четири години по-късно вече е професионална спортистка...

Не без основание я наричат "Сърцатата сърфистка", а личната й драма става сюжет на филм, чиято премиера в САЩ се очаква през април тази година.

Разказваме ви тази история, защото остават още само няколко месеца до лятото, когато официално ще бъде открит сезонът на дъските. Ейййй! А дотогава? Тренирайте на сухо:

С йога

Хипер подходяща асана, която ще ви помогне да усъвършенствате баланса си върху дъската, е поза "дърво". Вече ви запознахме за нея, за това просто се върнете тук, за да си я припомните.

Друго добро упражнение за сърф намеренията ви е тази поза от хатха йога, наречена "воин".

Най-общо казано, този страничен напад ще укрепи мускулите на краката и ще ви направи още по-уврени на дъската.

Заемете изправен стоеж в широк разкрач. Дясното ви ходило трябва да сочи надясно и да образува права линия с коляното. В също време дръжте левия крак изправен, като пръстите му трябва да сочат напред.

Извийте торса, така както е показано на снимката. Междувременно изпънете ръце до височината на раменете, като гледате те да се падат успоредно на пода, а дланите да сочат надолу.

Задръжте в тази позиция за 4 вдишвания и 4 издишвания. Направете 8 повторения и сменете краката.

С планк

Много го мразим, труден ни е, но все пак планкът е чудесно упражнение за укрепване горната част на тялото и раменете. Нужен ви е, за да се преборите с вълните по-лесно.

За него си поговорихме в предишен материал и ако сте забравили нещо, може бързо да си го припомните тук!

Желаем ви успех с вълните и много морски приключения това лято!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април