Лептин и ролята му в изгарянето на мазнините

Лептин и ролята му в изгарянето на мазнините

Какво е лептинът?

Лептинът е хормон, който се  произвежда основно от мастна тъкан, регулира апетита и енергийния баланс (енергоприема и енергоразхода) в организма. Той комуникира с  хипоталамуса в мозъка, като от него зависи кода да спрете да се храните. Лептинът стимулира използването на енергия или калории.  Той играе ключова роля в регулирането на телесната маса и мастна тъкан чрез стимулиращ ефект върху мозъка. В действителност, проучвания са показали, че в рамките на 24 часа  нивата на лептин намаляват до 30 на 100 от тяхното нормално ниво.  Когато нивата на лептин са ниски, гладът е голям. 

 

Нивата на лептин, произведени в нашите тела са контролирани от два фактора:

Лептинът се секретира от мастните клетки в организма, така че  нивото на мазнините в тялото играят жизнено важна роля в секрецията на хормона. Колкото по-висок процент на телесните мазнини имате, толкова по-високи нива на лептин в тялото ви.

Вторият фактор определящ нивата на лептина в кръвта е вашия калориен прием. Намалете приема на калории и нивата на лептин ще паднат, независимо от мазнините в тялото ви.

Казано по-просто хипоталамусът в мозъка контролира нивото на лептин. Хипоталамусът се състои от сложна система от лептин рецептори. Когато нивата на лептин се увеличават, мозъкът ви изпраща сигнал, че сте се нахранили. Метаболизмът ви ще се увеличи в резултат на този сигнал. Когато нивата на лептин намаляват, мозъкът ви изпраща съобщение, че сте гладни, а скоростта на метаболизма намалява. Лептин рецептори са главно в хипоталамуса, но те също са разположени в тялото.

Мелатонинът е неврохормон, който се секретира по време на сън. Той увеличава производството на лептин. По този начин се осъществява контрол на апетита през нощта. 

Първо нивата ви на лептин падат ( с 50% само за една седмица на диета ), след което мозъкът ви ще получи сигнал, че не получавате достатъчно калории и вие ще сте гладни. След това вашият мозък  ще забави обмяната на веществата ще създаде хормонална среда, която е много подходяща за натрупване на мазнини. Нивата на кортизол се увеличават и ще се намалят нивата на щитовидната жлеза.

Би било наистина чудесно, ако бихте могли да запазите нивата на лептин високи, докато намалите приема на калории. По този начин ще може да се създаде идеална хормонална среда за изграждане на мускулна маса и загуба на мазнини.

 

Решението

Както казахме по-горе, нивата на лептин намаляват с около 50% след само една седмица на диета, но не отнема толкова много време, за да се увеличи отново, със значително увеличение на приема на калории. Според някои резултати от научни изследвания, отнема само 12 до 24 часа, за да се качат нивата на лептин отново.

Този ефект е няколко пъти по-голям, когато се консумират големи количества въглехидрати. Изследванията показват, че когато се консумират само мазнини и протеини, те имат много малко влияние върху нивата на лептин.

Така че отговорът е когато правите мръсни хранения, те да бъдат основно с въглехидрати и високо калорични.

 

Какво трябва да направим, за да се поддържат нивата на лептин в норма?

  1. Един добър начин да се контролира нивото на лептин е да се стараем да сме винаги във форма, да нямаме много подкожни мазнини. Не трябва да качваме много излишни килограми, особено ако са мазнини.
  2. Ако ви се забави метаболизма или сте на диета с калориен недостиг дълго време е хубаво да правите от време на време т.нар. "мръсни" хранения или да зареждаме с повече въглехидрати. Когато правите зареждащ ден обикновено трябва да увеличите калориите с 30-50%. Добро правило е да увеличите с 100-150% приема на въглехидрати от обикновеното и да се опитате да държите приема на мазнини до минимум. Количеството протеин трябва да е около 2 грама на телесно тегло.  С това зареждане ще забързате метаболизма си и ще увеличите нивата си на лептин.
  3. Не прекалявайте с въглехидратите. Приема на големи количества въглехидрати ще доведе до скокове в нивата на инсулин, което ще повиши производството на лептин .  Избягвайте храни с висок гликемичен индекс.
  4. Спете достатъчно. Скорошно изследване показа, че тези, които не се получи добра почивка през нощта имат 15% по-ниско ниво на лептин  отколкото тези, които са спали достатъчно , тъй като нивата на лептин обикновено се повишават по време на сън.
  5. Тренирайте с интензивно с кратки почивки. Това ще стимулира освобождаване на хормона на растежа, който ще ви помогне да изгорите мазнините и ще регулира нивата на лептин.

 

Заключение

  • Лептинът контролира метаболизма и апетита .
  • Тялото има много лептинови рецептори.
  • Контролирайте нивото на лептин. Не трябва да бъде нито ниско, нито високо.
  • Правете мръсни хранения от време на време или зареждайте с въглехидрати.
  • Не прекалявайте с приема на въглехидрати.
  • Избягвайте големи инсулинови пикове и сладки храни.
  • Правете упражнения с висока интензивност.
  • Наспивайте се.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май