Цитрусова сол

Една глезотия, която ще ви очарова
Цитрусова сол

Има хора, които напълно неоснователно си позволяват да слагат на солта клиширания етикет "бяла отрова". Други са по-умерени в изказа си, но въпреки това я принизяват, назовавайки я "бяла подправка". Аз лично предпочитам да мисля за нея като за суперхрана, защото, независимо дали го осъзнаваме или не, всички ние обичаме сол и се нуждаем от нея, за да функционираме по правилния начин.

Това, което най-много ме впечатлява в нея обаче, е вкусът. Вкусът, който може да варира изключително много взависимост от това дали си имаме работа с рафинирана, морска, каменна или хималайска сол; от това дали я добавяме в началото или в края на готвенето; от това дали е едра или смляна на ситно. Да, понякога е удивително как привидно най-семплите неща могат да бъдат толкова комплексни, когато си достатъчно вманиачен, за да им обърнеш нужното внимание.

Днес съм изключително развълнуван да споделя с вас една рецепта за сол. Или по-точно – една рецепта, която е предназначена да издигне неповторимия й вкус до нови висоти. За нея не ви трябва нищо друго, освен:

  • Половин чаша едра морска сол
  • 1 с.л. настъргана наситно кора от цитрус по ваш вкус

Заниманията ви с гореописаните съставки се състоят в следното: изсипвате ги в подходящ съд и ги смесвате по възможно най-старателен начин. След като сте се уверили, че кората е равномерно разпределена, не ви остава нищо друго, освен да разстелете творението си в върху лист хартия за печене в тавичка. Ако тавата ви е достатъчно голяма, бихте могли да направите едновременно 2-3 вкуса (напр. портокал, лимон, лайм).

Печете в загрята до 100ºС фурна за около 70 минути или докато цитрусовите корички изсъхнат напълно и се трошат лесно между пръстите ви. Вадите и оставяте да поизстине, след което можете да използвате хаван или блендер, ако предпочитате по-фина текстура.

Получената по този начин суперсол е чудесна добавка към печено пилешко или свинско месо, както и към по-екзотични ястия като къри, например. Освен това е и очарователен подарък, ако бъде поднесена в подходящото за целта бурканче.

Докато другите хвърлят морската си сол по заледените улици, вие направете жест на вашата и я удостоете с тази чест поне веднъж. Ще си бъдете взаимно благодарни!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май