Супа на седмицата: чеснова

Ще ви нахрани и ще засили имунитета ви
Супа на седмицата: чеснова

Не, не сме забравили, че миналата седмица (тук) ви обещахме един милион рецепти за ароматни супи. Е, днес започваме своеобразната си кулинарна поредица с този специалитет.

Уверяваме ви, че освен вкусен, той е и особено полезен. Защото главната съставка в него е така мразения от вирусите господин Чесън.

Както знаете, зеленчукът е добър източник на витамин C. Освен това, при консумацията му се получава алицин – химическо съединение от групата на алкените, за което се смята, че притежава силно антибактериално действие. Твърди се, че той има силата да "залавя" вирусите навреме, като блокира специфични ензими, активиращи възпалителни процеси в тялото.

Е, ще се развихрите ли с нас във виртуалната ни кухня? Нужни са ни следните продукти:

  • inm.com1 средно голяма глава чесън или общо около 15-20 скилидки, обелени и нарязани на ситно
  • 3 картофа, нарязани на ситно
  • 2 супени лъжици зехтин (или 50 грама краве масло)
  • вода
  • сол и пипер на вкус
  • стръкче свеж магданоз, нарязан на ситно (или свеж розмарин)

Начин на приготвяне

Първо ще загреем зехтина (или маслото) в дълбока тенджера на котлона. А така! После ще изсипем половината количество чесън и ще го запържим леко, до златист цвят за около 3-5 минути.

Слагаме в тенджерата и картофките и бъркаме интензивно, за да не загорят съставките. Овкусяваме със сол и пипер. Добавяме вода (по преценка), както и останалото количество чесън. Разбъркваме хубавичко и оставяме супичката да заври, а после – да си къкри спокойно на по-ниска температура. Целта е картофите и чесънът да омекнат добре, за да са годни за консумация?

А когато всичко е готово, сервираме в дълбока чиния и украсяваме с магданоз (или розмарин). Харесва ли ви? Е, нищо не ви пречи да си приготвяте тази лесна супа редовно през студените месеци :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май