Човек колкото и да обича свинско, от време на време трябва да разнообразява с риба ;) Днес сме в точно такова настроение и сме готови за свеж морски полъх в менюто.
Смятаме да си приготвим сафрид – дребна черноморска риба, на която точно сега й е сезонът и, с малко повече късмет, може да се открие в съвсем прясно състояние. Сафридът се почиства и приготвя лесно, при това за нула време.
Ето и необходимите продукти:
1 килограм сафрид
около 100 гр масло (може да замените с кокосово масло)
около 100 гр гъста горчица
3-4 едри глави кромид лук
250 милилитра бяло вино
сол и черен пипер на вкус
галета
Начин на приготвяне:
Леко разрежете рибите откъм коремчетата и ги почистете. В подходящ съд разбъркайте галетата с подправките и оваляйте рибите в тях.
Междувременно, в малка купичка оставете маслото да се отпусне леко и го разбъркайте с горчицата. Не използвайте цялото количество наведнъж, тъй като може да се окаже много, а ако не стигне, просто добавете еднакво количество масло и горчица. С получената смес намажете рибките обилно отвътре.
Оставете да престои 15-ина минути. През това време нарежете лука на шайби. 2/3 от тях начукайте леко и наредете в тава за печене, намазана предварително с малко масло. Подредете рибите отгоре и поръсете с останалия лук.
Залейте с виното, разредено с малко вода и печете 20-25 минути при около 180 градуса.
Разбира се, сафридът е страхотен и пържен или печен на скара. Във всички случаи се комбинира отлично с картофи и класическа салата от домати и краставици. Ние само добавяме чаша леко розе в компанията :)
Добави коментар