Знаете ли коя е най-здравословната мазнина в момента? Да, зехтинът е популярен, но е далеч от тази титла. С нея накоро се окичи кокосовото масло, което е и новата задължителна суперхрана.
След като в продължение на няколко десетилетия екзотичното масло беше смятано за вредно, тъй като съдържа голямо количество наситени мазнини, от няколко години е напълно реабилитирано в здравословното меню.
Ето защо:
-
Кокосовото масло има уникален състав: за разлика от повечето растителни масла, в които има известно количество средноверижни триглицериди, то в него те преобладават (около 66%).
-
Средноверижните триглицериди представляват мастни киселини със средна големина, на които се приписват доста положителни качества. Различни проучвания потвърдиха, че те не запушват артериите, не натоварват сърцето и нямат общо с повишаването на лошия холестерол. Освен това подобряват паметта.
Най-интересното им свойство обаче е, че ускоряват метаболизма и подпомагат изгарянето на вече натрупани подкожни мазнини. Заедно с това стимулират и храносмилането.
-
inm.comКокосовото масло е устойчиво на термична обработка, което го прави подходящо за готвене и за пържене при висока температура.
-
Разваля се изключително бавно, което значително улеснява съхранението му.
-
Произвежда се по няколко метода, включително чрез хидрогениране, което е възможно най-нездравословният му вариант. Най-качественото кокосово масло се добива чрез студено пресоване, а при фракционирането му се отстраняват остатъчните дълговерижни триглицериди, които се считат за особено опасни, и резултатът е максимално пречистен и полезен.
-
Има вариации без вкус и мирис, които са идеални за готвене.
-
Освен в кухнята, натуралното кокосово масло може да се използва и като продукт за красота: хидратира и подхранва кожата, прави я гладка и блестяща.
-
В редица тропически страни се използва в народната медицина като лек против възпаления, мехлем за открити рани и изгаряния и други.
-
Съвсем ново изследване, публикувано преди дни, твърди, че кокосовото масло унищожава бактериите, които причиняват гниене в устата. По този начин намалява риска от кариеси и други проблеми. До момента беше известно, че тропическата мазнина избелва зъбите.
Добави коментар