Сигурно вече сте разбрали, че в края на седмицата никога не ни остават особено много сили за готвене. Предполагаме – на вас също. Тогава нека ви предложим следния трик. Затворете очи и си помислете за последното нещо, което сте приготвили бързо и лесно, а ви е доставило огромно кулинарно удоволствие.
Нашите спомени (и корем) се обадиха, а вашите? Сетихме се за тази рецепта за паста карбонара (за 4 порции), която бързаме да споделим с вас.
Ето и продуктите, които ще са ви нужни, за да я реализирате:
-
8 тънки ивици бекон
-
3 по-големи скилидки чесън, нарязани на дребно
-
1 супена лъжица зехтин
-
около половин чаша сухо бяло вино
-
3-4 стръкчета магданоз, също нарязан на дребно (може да го пропуснете, ако не ви е любим)
-
30-50 грама масло
-
жълтъците на две яйца
-
1 килограм макарони/спагети
-
100 грама сирене пармезан
-
сол и пипер
Сварете макароните/спагетите – това е лесно. Малко преди да са готови обаче сложете жълтъците вътре и варете за още няколко минути. Така яйцата във вкусната ви карбонара няма да са абсолютно сурови. После изцедете пастата и я оставете да си почива.
Междувременно, загрейте зехтина на умерена температура, в по-дълбок тиган, и запържете в него ивиците бекон, докато не придобият свеж средиземноморски тен. Добавете чесъна. Не забравяйте да бъркате активно, за да не загорят съставките.
За по-сигурно даже налейте бялото вино и намалете леко температурата. Накрая добавете маслото и нарязания магданоз. Бъркайте, докато сладки балончета не се покажат от тигана.
След като приключите със соса, действайте бързо – изсипете пастата в широка купа и го залейте с него. Настържете отгоре сиренето, овкусете със сол и с пипер. Това е!
Що се отнася до хранителните достойнства на вечерята ви, доста са. За яйцата сме се разбрали вече тук! А съвсем наскоро стана ясно, че т. нар. устойчиво нишесте в пастата съдейства за отслабването. По този повод, надникнете и тук.
Ние не ви гарантираме, че ще отслабнете с тази рецепта, но определено ще хапнете добре. Добър апетит!
Добави коментар