Гхи с подправки

Златисти аромати
Гхи с подправки

Ако сте опитали гхи и мислите, че няма по-невероятно нещо на света, това е защото не познавате гхито с подправки. Освен кулинарната си стойност, подправките притежават и редица лечебни свойства, които не са за подценяване. В настоящата рецепта сме се спрели на подправки, които подобряват храносмилането и допълват противовъзпалителните, антиоксидативни и антимикробни свойства на маслото. Комбинацията с гхи забавя преминаването на подправките през храносмилателната система, като това дава възможност на организма да извлече максимум полза от тях.

Бихте могли да променяте рецептата по свой вкус или в зависимост от сезона. В бонус-съвета по-долу сме предоставили и вариант за десертно гхи.

Необходими продукти за около 300 гр.:

  • 1 килограм безсолно мандраджийско краве масло

  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно

  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно

  • 1 чаена лъжичка настърган джинджифил

  • 1 чаена лъжичка кимион

  • 1 чаена лъжичка семена от кориандър

  • 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна

  • ½ чаена лъжичка куркума

  • 3 см. парченце от канелена пръчка

  • 1 дафинов лист

  • ¼ чаена лъжичка кардамон на зърна

  • 1/8 чаена лъжичка мляно индийско орехче

Хардуер:

  • Тенджера с дебело дъно и лъжица

  • Тензух

  • Чист буркан с хубаво затваряне

 

Време за приготвяне: Около 1 час, в зависимост от водното съдържание на маслото

 

Начин на приготвяне

Поставете нарязаното на дребни кубчета масло заедно с подправките в непокритата тенджера на средна температура. Когато на повърхността на разтопеното масло започне да се отделя пяна и чуете пукащи звуци, редуцирайте огъня до съвсем слаб, колкото да продължи да къкри. Започнете да изгребвате отделящата се на повърхността пяна на интервали от по 5-10 минути. Ще познаете, че гхито ви е готово когато:

  • Придобие наситен златист цвят.

  • Престане да отделя пяна и да "припуква". Повърхността трябва да е почти неподвижна.

  • Млечните протеини на дъното покафенеят. Много е важно да не прегарят.

 

Отстранете тенджерата от огъня и оставете гхито да се поохлади. След това го прецедете през няколко ката тензух директно в буркана, в който ще го съхранявате. Оставете буркана отворен, докато изстине напълно и го затворете добре. Съхранявайте гхито го в хладилник и се постарайте да се справите с него в рамките на 4 месеца.

100 гр. гхи съдържат близо 900 калории. Подходящо е за покачване на телесно тегло и за интензивно/състезателно спортуващи с много висок дневен енергоразход. Всички останали е препоръчително да внимават с количествата, тъй като гхито е доста "увлекателно" и лесно може да се прекали с него.

 

Бонус-съвет: Променете подправките, за да си направите десертно гхи. Тук вариантите също са много, осланяйте се на собствения си вкус. Добра е комбинацията от кардамон, канела, кориандър, джинджифил, индийско орехче, семена от ванилия и звезден анасон. Можете да използвате десертното гхи за приготовление на печива, кремове, палачинки и др.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май