Уджай. Диханието на победителя

Или поредната йога техника, която ни зарежда със спокойствие
Уджай. Диханието на победителя

Както подсказват и двете възможни санскритски наименования на дишането уджай ("победител" и "океан"), въпросната техника ще ви кара да се чувствате самоуверени, спокойни и непоколебими. Тя може да бъде успешно прилагана както по време на медитация, така и като отделно упражнение, но е предназначена най-вече като съпътстваща на различните йогистки пози, които изискват специфично дишане.

Именно при изпълнението на асаните, уджай се използва, за да спомогне приема на по-голямо количество кислород. Ето и как се случва това. Седнете в поза лотос. Поставете дланите на коленете. Приберете брадичката към гърдите.

Поемете бавно и дълбоко въздух през носа (устата трябва да бъде плътно затворена), като в същото време напрегнете леко гърлото. Задръжте поетия въздух за секунда-две, а после издишайте контролирано (през носа!). Тъй като дихателната ви тръба ще бъде леко стеснена, звукът при издишане би трябвало да наподобява лекото свистене на вятъра.

Повторете десет дълбоки вдишвания и издишвания в стила на уджай пранаяма. Правете упражнението ежедневно, като постепенно увеличавате броя вдишвания. Препоръчително е да практикувате техниката вечерно време, докато си почивате. Още при първите вдишвания голямото количество поет въздух ще ви накара да се почувствате изпълнени с покой и предразположение – като безбрежен океан, а защо не и като победителите на деня? :)

Убедихме ли ви вече, че съществува правилно и неправилно дишане? Поемайки по пътя на правилното дишане обаче, не спираме да си задаваме въпроси. Можем ли да го усъвършенстваме по време на нашия активен режим и във времето за почивка? Йога от една страна ни отговаря как дишането помага за по-правилното изпълнение на асаните, и от друга – за по-качествено отпускане. Желаем ви успех и приятни минути!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май