Поза на седмицата: Сету Бандха Сарвангасана

Чудесна асана, която ще излекува болката в гърба
Поза на седмицата: Сету Бандха Сарвангасана

Най-важното

Може да сложите хавлиена кърпа под раменете, за да намалите напрежението върху врата. Също така, след като вдигнете дупето от пода, може да хванете ръце отдолу, както е показано на снимката. Така ще осигурите по-голяма опора на торса. А за да проверите колко сигурен е мостът ви, докато сте горе, залюлейте тялото от едната на другата страна. Това ще осигури приятен масаж и на раменете  ви = )

Мост. Това означават трите дълги и сложни думички в заглавието = ) А за да бъдем максимално коректни с вас, трябва да ви кажем, че става въпрос за т. нар. раменен мост в хатха йога.

Освен че гарантирано ще "мине" през цялото ви тяло, той ще ви позволи да се отпуснете и да успокоите дишането си. Да прибавим още, че се смята за една от най-ефективните асани срещу хроничната болка в гърба. И понеже знаем, че сте ентусиасти на квадрат, ще побързаме да ви покажем как да го построите: 

Стъпка по стъпка

Най-напред легнете по гръб на постелка. Ръцете поставете спокойно от двете страни на тялото, с длани към земята.

После свийте краката в коленете, стъпалата трябва да са на пода. В тази позиция разходете ходилата си по постелката, като ги доближите максимално близо до дупето.

Накрая, натискайки длани към пода (за опора), повдигнете с лекота таза от земята. Останете така за около 5 вдишвания. Старайте се да не спускате тялото надолу и наблюдавайте корема си. Трябва да сте сигурни, че вдишвате и издишвате дълбоко.

Когато се "надишате" на воля, спуснете бавно дупето на пода. Без проблем може да повторите позата след кратка почивка. Или да изпълните някоя друга, ваша и любима. 

В крайна сметка, мостовете са хубаво нещо. Колкото повече строите от тях, толкова по-добре = ) Успех!



Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май