В час по йога: да упражним поза камила

Асаната никак не е лесна, да не я подценяваме
В час по йога: да упражним поза камила

Отдавна съм си дала сметка, че да се пише за йога е почти толкова трудно, колкото същата да се практикува :) Даже повече. Но има хора, които се справят отлично и с двете задачи. Такъв човек, например, е американската преподавателка по йога Катрин Бюдиг. Освен лъчезарна и страшно позитивна, русокосата дама знае как да предава успешно своя опит на фитнес шалтето така, че всички да я разбират ясно и точно.

Ето защо често надничам в блога ѝ в онлайн изданието на сп. "Yoga Journal", където тя редовно публикува интересни текстове и показва и обяснява различни асани, включително и такива с повишена трудност. Най-последният ѝ материал, например, дава полезни съвети за това как да се изпълнява и усъвършенства поза камила, без излишно натоварване и риск от контузии.

Самата Катрин смята, че въпросното упражнение никак не е лесно и, че, за съжаление, в много клубове отвъд Океана то се преподава именно като такова, което, според нея, изобщо не е добра практика.

Основното, което е важно тук, е да НЕ накланяме дупето към прасците, докато извиваме торса назад в поза камила. Целта ни е да държим седалището в права линия заедно с бедрата над коленете, осъществявайки своеобразния мост. За да свикнем да постъпваме правилно по отношение на асаната, Бюдиг препоръчва първоначално да я правим с долепени до стената бедра, ей така. Ще е добре да не напрягаме мускулите на седалището и да повдигаме максимално корема.

В началото е хубаво да хванем петите, но по начина, по който го е направила Катрин – ползвайки опората на изпънатите пръсти на краката си. Впоследствие, когато станем по-гъвкави, ще можем да хващаме петата и при легнало положение на ходилото.

След като попрактикуваме известно време с помощта на стената, спокойно ще можем да се преместим и в средата на стаята и да действаме по камилски. Вниманието ни обаче трябва задължително да остане насочено към правата линия, която трябва да поддържаме с дупето и бедрата. 

Мисля си, че показаният от Катрин трик е доста полезен, а за да се уверите, че не си измислям, просто го пробвайте. Сигурна съм, че ще ви помогне да усъвършенствате позата и да я заемате значително по-лесно. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април