Часът на Земята наближава

Но ще се грижим ли за нея дори, след като той изтече?
Часът на Земята наближава

Днес отбелязваме Часът на Земята. Това е международно движение, което има за цел да съхрани природата на нашата планета. Еко каузата е наследник на популярния Ден на Земята – една по-стара инициатива с идентични идеали. Тази година жителите на седемте континента ще се обединяват за пореден път и в съгласие с традицията ще прекарат един час в пълна тъмнина.

Часът на Земята се отбелязва в цял свят от 2007 г. насам. Към днешна дата в движението участват около 135 държави. Идеята на инициативата е възможно най-голям брой хора да дадат своя принос за съхранението на природните ресурси.

Като символ на това намерение, щом удари Часът на Земята, всички природолюбители изгасят лампи и електроуреди и прекарват уреченото време единствено под светлината на пламък от свещ. Идеята на всички участници в каузата обаче е да подтикнат световното население към полагане на ежедневни грижи за природата.

Подготовката на Часът на Земята през 2012 г. протича под мотото "Аз правя, ти действаш”. Този лайтмотив се поддържа не само на официалната страница на Часът на Земята, но и на специална платформа в канала за видео споделяне YouTube.

На въпросната виртуална сцена известни личности и обикновени хора от цял свят призовават останалите да дадат своя принос за опазването на околната среда. В замяна, стоящите пред камерата се наемат да извършат нещо, което никога досега не са се осмелвали на направят.

България също е част от световната еко инициатива. Тук можете да видите клип, в който публични личности от страната ни отправят своето предизвикателство към съгражданите си. Акцията обаче няма да приключи с видеообещанията. В редица градове у нас ще бъдат организирани и реални събития.

София ще отбележи Часът на Земята със светлинно шествие. То ще тръгне тази вечер в 20.30 ч. от Народния театър и ще се отправи в посока Националния дворец на културата. Призовават се хората да носят със себе си запалени свещи, челници и фенери, а транспортирането ще се извършва пеша или с велосипед. Повече за честването на Часът на Земята у нас вижте тук.

Инициативата за запазване на живата природа и богатствата, с които ни дарява Земята, е прекрасна. Въпросът обаче е да не пестим вода и електричество само на днешния ден, в един-единствен час. Тази планета е нашето минало, настояще и бъдеще. Само от нас зависи колко дълго ще можем да се наслаждаваме на жизнената й сила и красота.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май