Състрадание за едно дърво

Породено от изкуството на японски цветар
Състрадание за едно дърво

Азума Макото е собственик на цветарския магазин Jardins des Fleurs*. Но... той е и артист, който създава изкуство от цветя. Със своите произведения Макото показва не само уникалния си усет към цветовете и формите, но и способността си да кара растенията да говорят. Проектът, за който става въпрос, е красноречив пример не само за артистичността на автора, но и за загрижеността му към природата.

Еко идеята е пресъздадена в подобрената версия на авторската изложба на Азума от 2005 г. и представлява дървета бонсай, измъкнати много внимателно и прецизно от подносите им, за да бъдат снимани. След фотографската сесия, зелените творения са връщани обратно в пръстта, в която са били отглеждани преди това.

Японският творец изисква дърветата в стил бонсай да бъдат закачани на въжета по такъв начин, че на снимките да изглеждат безжизнени и страшно уязвими. Но изборът на дърво за новата изложба не е никак случаен. Във философията на това изкуство (което произлиза от Китай, но намира изключително благотворна почва за развитие в Япония) между миниатюрното дръвче и човека съществува специална връзка.

Тъй като хората сами "сглобяват" бонсаевите дървета, като им придават характерна форма, насочват растежа, подкастрят ги и още много други грижи, малките творения представляват метафора на помощта, която човекът оказва на растенията в борбата им за оцеляване сред природата.

Колкото по-дълго живее и се развива бонсай дръвчето, за толкова по-умел и грижовен се счита неговият стопанин. Още едно доказателство, че ние можем да съдействаме и в глобалното природоопазване.

* От френски език - "цветни градини"

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май