Релакс сред природата. По мексикански

Ековили предлагат комфортна почивка в хармония с околната среда
Релакс сред природата. По мексикански

За съжаление, все още има хора, които смятат, че екопочивката е равносилна на неудобство. Освен традиционното пребиваване на палатки обаче (което, гарантираме от собствен опит, може да ви пристрасти за нула време), има и други, съвсем комфортни начини хем да щадите природата, хем да релаксирате качествено.

В полза на последното твърдение ви представяме Endémico Resguardo Silvestre – курортно селище в Баха Калифорния (Долна Калифорния, букв. от исп. ез.), Мексико. Комплексът представлява 20 двойни миникъщички, всяка с размер от 20 кв. м, разпилени на огромна площ над долината Гуадалупе. Последната е известна като един от най-благодатните райони за отглеждане на винени сортове грозде и се намира само на около час път от границата със САЩ.

Дотук нищо зелено в пейзажа, но, всъщност, всяка от самостоятелните "стаи" е разположена... във въздуха. Идеята на собствениците от Grupo Habita при създаването на необичайния хотел е да бъдат максимално добри съквартиранти на местната природа. За да не нахлуват агресивно в почвата, архитектите от Gracia Studio, което поема проекта, решават да не строят масивни сгради и да не изливат бетон за по-здрави основи. Вместо това използват стоманени пръти, върху които изграждат отделните къщички, наречени ЕкоЛофт.

Luís García

Отвън облицовката също е от стомана, но COR-TEN, която не е гладка и блестяща, а има ръждив слой на външната си повърхност. Той я прави изключително устойчива на различни атмосферни влияния, освен това цветът й е тъмен и се прелива хармонично с нюансите на местността около Endémico Resguardo Silvestre.

Проблемът с водоснабдяването и канализацията е решен чрез специална система, изработена предимно от рециклирани тръбни сегменти. Електричеството, разбира се, идва от соларни панели – тук слънцето присъства почти целогодишно...

Къщичките са разположени така, че да не лишават по никакъв начин обитателите си от разкошната гледка към долината. Самият комплекс се намира в стара винарска изба и се издига над лозови масиви, които наскоро са обновени.

Всяка стая разполага с малка тераса и външна глинена фурна – чименеа. Последната е особено характерна за тази част на света, преносима е и много практична.

Luís García

Интериорът на помещенията е модерен, но семпъл – покрива най-основните нужди на гостите, без излишни електрически уреди или безсмислени глезотии.

В стръмния склон е изсечен и басейн с впечатляващ изглед, а около него е разположена тераса, която също наднича над долината.

Luís García

Единственият ресторант пък предлага меню с множество местни специалитети. Голяма част от продуктите идват от близки ферми, което се удостоверява със сертификати, и гарантират максимално качество на храната.

Цените в курорта започват от около 200 долара за стая и растат, взависимост от кулинарните предпочитания на гостите.

А ние ще попитаме, ей така - профилактично, кога и в нашите курорти ще спрат да строят бетонни масиви, без никаква връзка с околната среда...? А, да, и не пропускайте да видите в галерията как екологично и приятно си почиват в далечно Мексико...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 20.01.2012 | 15:45
    Изглежда много романтично и цената не е чак толкова висока, само ме притеснява факта, че тази къщичка стои във въздуха-доста страховито и височината, но на хората, любители на силни усещания със сигурност ще им хареса

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май