По зеления килим

На едно малко френско селище с богато културно наследство
По зеления килим

Е, да, Холивуд може да си има бляскава червена черга на славата, но, честно казано, не завиждам на онези, които се движат по нея. Едва ли е лесно да бъдеш известен, успешен, вечно усмихнат и неизбежно преследван от камери и фотоапарати.

Затова пък с удоволствие бих се разходила по ей този зелен килим. Любопитното при него е, че той пресича цялата дължина на Жожак – миниатюрно селище, разположено в Югоизточна Франция. То е добре известно на пътешествениците със своята многовековна история и многобройни забележителности, грижовно стопанисвани от градските управници.

Нещо повече, преди около 10 години тук стартира серия от различни програми, чиято основна цел е да стимулират интереса към дестинацията и нейното културно наследство.

Gaelle VilledaryРезултатите не закъсняват. Бавно и сигурно Жожак се превръща в притегателно кътче за много туристи по света.

По повод своеобразната годишнина на града пък, французойката Гаел Вилдари решава да подари на обитателите на градчето една дългаааа зелена пътека, която нарича Tapis Rouge ("червен килим" в буквален превод от френски език).  

Същата не само пресича селището - започва от входа му и свършва в котловината, заобикаляща историческия град. Но позволява на всеки, вървящ по нея, да се почувства като една истинска звезда.

Безспорно арт инсталацията на креативната мадама е впечатляваща най-вече със завидната си дължина.

За направата ѝ са били използвани 168 ролки свежа тревна площ, което се равнява на около 3,5 тона и 420 метра материал. 

Гаел е "монтирала" огромния си килим така, че той да се интегрира блестящо в ърбън средата и даже да се слее с нея по неподозиран и естествен начин.

Така уникалната черга необезпокоявано се "катери" по хълмчета и възвишения, пресича улици и детски площадки, минава по мостове и се влива в котловината. Красота!

Самата Вилдари живее и работи в Марсилия, но е родена в Африка, където прекарва голяма част от детските си години.

Чаровницата обича да работи с естествени материали, а природата редовно присъства в изкуството ѝ. 

Е, походете по вълшебното ѝ килимче във видеото. Сигурни сме, че ще ви хареса. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май