Образователна екоиграчка? Звучи чудесно

Докато се забавляват, децата научават как се произвежда енергия от възобновими източници
Образователна екоиграчка? Звучи чудесно

Никога не е късно да започнем да се грижим повече за природата, нали? Ние сме на мнение, че децата трябва да се възпитават от най-ранна възраст в уважение към общия ни дом и неговите ресурси.

Естествено, не откриваме соларните панели (въпреки че много ни иска да го бяхме направили...) – Albert Llord, продуктов, графичен и уеб дизайнер, разсъждава по същия начин.

В своето криейтив студио в Барселона той е разработил екоиграчката AEMU, която е портативна, има образователни функции и заедно с това произвежда и генерира енергия. Може и да звучи невероятно, но идеята му е наистина впечатляващо добра. И зелена.

Всяка играчка е с форма на раница и дава възможност на своя малък притежател да си създаде собствен профил, който е уникален. Вграденият компютър съхранява данни, спомагащи за това. Освен с образователни мини-игри, AEMU е снабден с набор от допълнителни аксесоари, чрез които децата могат да правят елементарни и не чак толкова физични експерименти.

Основната занимавка за тях обаче друга. Играчката генерира електричество чрез 3 различни възобновими източници – вятър (чрез мини перка), слънце (чрез малък соларен панел) и движение. В последния случай колелца на дъното на раницата създават кинетична енергия, която се трансформира в електричество. Целта е да се произведе количеството, необходимо да зареди 2 малки батерийки. Дисплей показва енергията, която е била генерирана, както и нивото, до което са заредени батериите.


Идеята на Albert Llord е ясна – децата да разберат сами колко е трудно производството на енергия и защо тя трябва да се пести, защо е по-добре да сеизползват възобновими източници и как да използваме максимално рационално природните ресурси. В играта се включват и възрастните, които в началото трябва да съдействат на малчуганите при използването на екораницата.

AEMU е изработена от изкуствени материали, които могат да се рециклират до 100%, а производството им има слабо влияние върху околната среда.

Засега от играчката са изработени само няколко прототипа, но се надяваме, че скоро ще може да се намери на пазара, защото не се сещаме за по-добър детски подарък.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май