Нека бъде светлина... под дъжда

Или когато чадърът ви засияе със светлина, собствено производство
Нека бъде светлина... под дъжда

Какво става, когато завали? Ами, отваряме чадъра. Ако ни се намира под ръка, разбира се. Когато не ни се намира, проклинаме света. Изобретението, за което ще ви разкажем обаче, ще ви накара да желаете някое ново поройче. За да се изфукате. Току-виж се намерил и някой прелестен спътник, привлечен от светлината на чара ви.

За някои греещите чадъри със светодиоди не са нищо ново. И ако това откритие ви харесва, какво ще кажете за един симпатичен светещ чадър, който черпи енергия от извора? Или, с други думи, от самия дъжд? Именно такова е чудото LightDrops, чиято концепция е дело на корейския дизайнер Пак Санг Гюн. Създаденият от него продукт е изработен от поливинилиден флуорид (PVDF) – проводима тъкан, която зарежда светодиодите с енергия от дъждовните капки.

Платът произвежда кинетична енергия и не се поврежда от падащите водни капки. Той напомня на материята, създадена преди три години от учени в Технологичния институт в Джорджия. Същата представлява микрофибърна наногенераторна тъкан, използвана за направата на дрехи или други продукти от плат. Това изобретение извлича енергия от носителя или дори от най-слабия полъх на вятър. Само че... функционира на сухо. А нашият герой живее, като "пие" вода.

Когато дъждовните капчици попаднат върху проводимата повърхност на чадъра, PVDF превръща потенциалната енергия от дъждовните перли в електрическа енергия, която захранва вградените светодиоди. Чадърът грейва. И колкото повече дъжд се изсипва, толкова по-силна става излъчваната светлина.

Представяте ли си как и вие се разхождате под дъжда с такъв ярък спътник? За да добиете представа за силата на светлината, с която грее LightDrops, вижте галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май