Мас Родо – с вкус на вино

За една различна винарна
Мас Родо – с вкус на вино

Изглежда, че до края на лятото ще останем на подчертано испанска вълна. Не си мислете обаче, че го правим нарочно. Просто всичко, за което се сещаме напоследък, странно или не, има испански корени. За това ни е доста трудно да го подминем, с широко затворени очи.

Такъв е случаят и с Мас Родо – една наистина уникална еко винарна в провинция Медиона, Каталуния, разположена буквално по средата на Нищото. Построена през 2005 година, върху останките на стара къща от 18 век, винената изба започва да функционира официално две години по-късно, през 2009 г. Обаче, в абсолютно нов и зелен дизайн.

Той е дело на архитектурния бранд Sala Ferusic, успял по перфектен начин да комбинира древна история с приятно футуристичните хрумвания на модерното строителство.

Брилянтен акцент във винарната, който се забелязва отдалече (още от самолета = ), са огромните, правоъгълни прозорци. Те позволяват във вкусните помещения да влиза много светлина. Освен това, са с дървена дограма, създават игриво-пролетна атмосфера и откриват прекрасна гледка към ширналите се в полето лози.

Първоначално, имението от 150 акра включвало занемарен земеделски склад и стара каменна къща. Впоследствие, двете постройки били разумно обединени в една и реставрирани по неузнаваем начин. И така... истината започнала да се прави във виното = )

Винарната функционира в абсолютно разбирателство с околната среда, тъй като за построяването й са използвани многобройни еко практики, както и техники за пестене на важни природни ресурси.

В двора й пък цъфтят красиви цветя и растения, между които и любимата ни лавандула. Ароматната красавицата допълва магическата атмосфера на това прекрасно място.

Фасадата на сградата е издигната съвсем по правилата на местното зидарство, с уважение към историята.

В същото време, специална система, вътре в избата, позволява регулирането на необходимата за ферментацията на гроздето температурата да се извърша при минимално използване на енергия.

Старовремската каменна стена също съдейства за поддържането на оптимални нива на влажност на въздуха – особено важни при производството на качествено, хубаво вино... И накрая: повечето от вътрешните помещения са нашарени в искрящо зелено. Опияняващ цвят, а?

Докоснете се истински до магията на Мас Родо, като веднага се потопите в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май