Ароматна лавандула

За релаксиращи спа терапии
Ароматна лавандула

Дъх на лавандула, любов и книги... Така си представяме перфектната неделна вечер. А вие?

Не се размеквайте напълно от тази идея, все пак мечтаният уикенд не е толкова близо. Докато той настъпи, бихме могли да разберем нещо повече за способностите на лилавата амброзия. :)

Интересното растение произхожда от района на Средиземноморието (Южна Франция, Източна Испания, Италия, приморските Алпи, Южна Африка), но днес вече се среща и на Балканите, в САЩ и Австралия.

Приятният и нежен аромат на лавандулата няма еквивалент в лицето на никоя друга билка. Всъщност си имаме работа с едно ценно вечнозелено, медоносно растение, което се използва и като подправка. Цветчетата му са дребни, разположени пръстеновидно, най-често в бяло, бледорозово, виолетово или синьо. Ароматният цвят може да намери различни приложения у дома, при това без да замърсява въздуха и да вреди на здравето.

Ароматерапия

Лавандулата съдържа естери и алдехиди, които въздействат върху настроението и дори физическата болка. Лавандуловото етерично масло се смесва много добре с други етерични масла (от кедър, бор, градински чай, здравец, индийско орехче). За да се справите с чувството на преумора и потиснатост, капнете няколко капки от лавандуловото масло в съд с вода. Оставете съда да се нагрява някъде (например, върху парното) и докато водата се изпарява, ще усещате несравнимо благоухание. 

Ако пък искате да повишите градусите в леглото, напръскайте дрехите или спалното бельо преди да ги изгладите. Резултатът: дълготраен аромат!  Миризмата на лавандула в спалнята помага срещу безсъние и действа, меко казано, еротично...

Масажи

Алдехидите в лавандулата помагат за намаляване на възпаленията и отпускането на напрегнатите мускули, което прави растението много подходящо за масажи. Разтрийте болезненото място със зехтин и няколко капки от етеричното масло. Маслото, разтворено в спирт, може да се прилага и за разтривки и при простуда и ревматизъм.

Сапун

Останали са ви малки парченца от сапуна? Поставете ги в съд, прибавете масло от лавандула, разтопете сместа, оформете и изчакайте да стегне. Воала! Имате нов, ароматен и полезен сапун. Лесно, бързо и забавно, нали?

Спа

Ваната с лавандулово масло действа отпускащо и успокояващо на нервната система и е прекрасен завършек на деня. Към водата, освен 10-20 капки лавандулово масло, може да добавите и 1 чаша морска сол за пълен разкош! ;) Така ще облекчите своето уморено тяло.

Или пък се позабавлявайте, като създадете ваш собствен аромат. За целта трябва само да прибавите по 2 капки от любимите си ароматни масла. После знаете какво да правите – гмурнете се!

Декорация

Обичате живи цветя? Ето едно предложение, с което ще внесете свежест в целия апартамент. Засадете си култивирана лавандула в саксия – цветето е многогодишно и достига височина 40-80 сантиметра. Така постоянно ще се радвате не само на аромата, но и на красивия цвят.

От друга страна, изсушените лавандулови листа, допълнително напоени в масло, се използват за ароматизиране на помещения и шкафове и за защита на дрехите от молци.

Това са само малка част от приложенията на благоуханното цвете. Убедени сме обаче, че можете да измислите поне още 100 такива. Ще ви подскажем – маска за лице, спрей против насекоми и така нататък. Сега сте вие! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април