Едно наистина зелено училище

За перфектен урок по природознание
Едно наистина зелено училище

С удоволствие бихме пратили децата си да учат в такова, но, за съжаление, то все още е само проект на водещия архитектурен гигант Bjarke Ingels Group.

Екоконцепцията на компанията за хипер модерно учебно заведение бе предложена в началото на миналата година.

 

Проектът

Да започнем оттук, че красиви, вълнисти, зелени покриви ще украсяват сградата на уникалното училище. Те ще се съединяват плавно един с друг и ще създават широка тревиста площ, провокиращa осезаемо усещане за природа.

Самите помещения ще бъдат енергийно устойчиви и ще предоставят чудесна възможност за използване на слънчева енергия. Зелените покриви ще бъдат нарочно вдадени във фасадата, за да отворят достатъчно място за широки прозорци, през които слънчевите лъчи ще влизат без никакъв проблем.

Класните стаи ще са с интерактивна връзка помежду си – малки или просторни, взависимост от нуждите на обучението. Охлаждането ще се осъществява посредством специална система, която ще преработва стайния въздух в свеж и чист.

В архитектурно отношение ще бъдат използвани вече познати екотехники и като цяло - дизайн, който не нарушава биологичното разнообразие, в посока към най-малко въздействие върху околната среда.

Учениците на бъдещето ще имат на разположение многобройни спортни съоръжения (за наша радост - и супер условия за игра на тенис на маса), градина и изобщо директен и постоянен достъп до природата. Така да се каже, ще получат начален и траен 3D урок по природознание.

Все пак идеята за "зелените покриви" съвсем не е нова, а напоследък тя все по-често намира успешна реализация в Европа и по света. Въпросните съоръжения остават прекрасен метод за използване и преработване на дъждовната вода, както и за контрол на екоравновесието.

Добрата новина е, че през април, тази година, у нас започна строежът на новата сграда на Англо-американското училище в София. И познайте – тя ще е първата сграда със зелен покрив в България.

Логично, проектът е оценен на 12 милиона лева и ще се реализира по стандартите за екологична устойчивост на американската програма LEED Green Building Certification Program.

Оказва се, че децата ни само трябва да почакат, за да се потопят в зелената джунгла на образованието :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май