Дизайнерски дрехи от... отпадъци

Отпадъците на модната индустрия оживяват в лимитирани серии дрехи и аксесоари
Дизайнерски дрехи от... отпадъци

Думата upcycle е относително нова в английския език и няма съответствие в българския. Може да се обясни приблизително като преработване на отпадъци в нещо ново и различно, с нов смисъл и предназначение. Както се досещате, това е креативен и в почти всички случаи екологичен акт със сериозни ползи и продуктивност.

Сега да поговорим за мода :) Производството на дрехи е крайно разхищаващ и нещадящ природата процес. Изисква сериозни количества вода и енергия, често използва нерегламентиран човешки ресурс и оставя тонове отпадъци. А последните най-често са материали в перфектно състояние, които просто не са били платени, били са директно отказани или просто са в повече...

Чудите се кое е общото между двете? Много е просто – Looptworks. Това е американски бранд, който използва отпадъците на производителите на материали за модната индустрия. Продуктите на Looptworks са изработени изцяло от остатъци или излишества, които иначе биха отишли на сметището.

Looptworks

Създателите на компанията – Скот Хамлин и Гари Пек, имат над 10-годишен опит в бранша, работейки за Nike, Adidas, Royal Robbins и др. През това време са свидетели на мащабното разхищение на материали, което цари в производството. И то ги подтиква да използват отпадъците в името на природата.

Така създаването на дрехи и аксесоари се превръща в нещо като детска игра: идеята им е не да търсят суровини за своите творения, а от наличните ресурси да създават практични дрехи и аксесоари.

LooptworksТова, разбира се, е свързано с много гъвкавост и свежи хрумвания. Така всеки сезон се раждат един и същ модел тениски от различни материи и в разнообразни цветове – първо са от чиста италианска вълна, след това са от полиестер с пухкава подплата и т.н., и т.н.

Брандът, създаден в щата Орегон, САЩ, се оказва толкова успешен, че различни фабрики и складове за материали започват редовно да го захранват с "отпадъците" си.

С течение на времето Looptworks започват да произвежда чанти от водоустойчив материал, използван за покриване на въздушни турбини, и калъфи за лаптоп от материя, от която се правят костюми за дълбоководно гмуркане. Защо не?

Скоро на сайта им ще се появят раници, чанти и калъфи от огромни плакати, отпечатани за университетско състезание в Орегон.

Голяма част от дрехите и аксесоарите са в лимитирани серии и са с ръчно изработени детайли. В същото време цените им са доста разумни, а и често са намалени.

Лошата новина е, че Looptworks доставят до България срещу минимум 70 долара, което засега ги прави по-скоро недостъпни, но пък се надяваме, че това скоро ще се промени :) Вижте още няколко от техните продукти в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април