Ах, морето!

Без което не можем и въпреки всичко убиваме...
Ах, морето!

Най-важното

Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света поради голямата му изолираност от Световния океан. Босфорът и Дарданелите са тесни провлаци с малка дълбочина, които не позволяват пълен обмен на черноморските води.

Представяте ли си какъв би бил животът ви без море?

А представяте ли си какво би било морето ви без живот?

Морето, в което растат над 1000 вида водорасли и гъби и плуват близо 2000 вида животни. Морето, с което сме израснали ние самите, и в което плуваме до днес. Морето, където отиват нашите отпадъци, заедно с отпадъците на още пет други държави... Черно море, което е на път да почернее съвсем истински, тъй като способността му да се възстановява от замърсяването е близо до критичната си граница. И ако тя бъде премината, може да настъпят необратими промени, които ще преобразят живота – вашия и на милиони други хора.

На днешната дата, преди 15 години, между шестте черноморски държави (България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна) е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Той е и символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16-те милиона души, населяващи крайбрежието му.

Вие може и да не сте един от тях. Но вашите действия имат значение. Дали ще е положително или отрицателно това значение, решавате вие. Не, не намекваме да скандирате пред парламента, облечени в тениска на синьо-бели райета и шапка с делфинче. Става дума за съвсем дискретни, но съзнателни дейности:

Всеки път, когато отидете на плаж, вземайте със себе си всички ваши отпадъци и поне още един, който не е оставен от вас.

Опитайте се да съхранявате водата по принцип като:

  • Поправите тоалетните и крановете, ако текат непрекъснато

  • Спирате водата, докато си миете зъбите

  • Стоите под душа с една минута по-малко

  • Не миете чиниите под постоянно течаща вода

Не изливайте мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Информирайте се от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези вещества.

inm.comЗасадете дървета, храсти и цветя в общите пространства около вашия блок или къща. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

Носете си чанта, когато отивате да пазарувате и не приемайте ненужни полиетиленови торбички. Опитайте се да купувате някои стоки насипно и да намалите консумацията на пакетирани продукти.

Поинтересувайте се как се обработват и къде попадат вашите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, пишете на кмета.

Разкажете за действията си поне на още двама души.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май