Чао, чао, полиетиленови торбички!

Потреблението на опасните пликове намаля драстично и у нас, след като те вече се заплащат
Чао, чао, полиетиленови торбички!

Разбира се, че ни е грижа за природата и за нейните ресурси, които, очевидно, не са безкрайни. И, да, нямаме шанс да променим света за един ден.

Обаче всички можем да правим ежедневно някои дреболии, които съвсем сериозно да облекчат планетата ни от досадни паразити като нас, хората. Да, говорим за намаляване разхода на електричество, чрез изключване на всички неработещи уреди от контакта, например. И за разумно използване на водата, която трябва да се спира във всеки момент, в който не се ползва.

Е, през последните няколко години добавихме в личния си екосписък и бойкот към найлоновите торбички, а, както изглежда, не само ние. Оказа се, че в национален мащаб употребата на най-тънкия им вариант (с дебелина до 15 микрона), който е не само най-разпространен, но и най-вреден за околната среда, също намалява.

Наистина драстичен спад в използването на полиетиленовите пликчета се забелязва от началото на октомври. Тогава в сила влезе дълго отлаганата наредба на Министерството на околната среда и водите, която налага продуктова такса от 15 стотинки на всяка произведена бройка. Така торбичките не могат да се предлагат безплатно на клиентите в магазините, а срещу поне 16 стотинки.

Резултатът е впечатляващ – само за 2 седмици потреблението на найлоновите пликчета е намаляло с 50-70%, съобщиха от Българска асоциация "Полимери".

The Fashion RowПолиетиленовите торбички, които сериозно замърсяват околната среда, всъщност могат да се рециклират до 27 пъти. Това става с добавяне на съвсем малко свеж полиетилен и не е никак трудоемко, за разлика от първоначалното им производство. Проблемът е, че у нас боклукът не се събира разделно и, за да се произвеждат рециклирани пликове, се внасят "суровини" от чужбина.

Ние истински се надяваме, че това ще се промени, и то скоро. А дотогава ви съветваме да използвате платнени торби за многократна употреба. Някои от тях дори са произведени чрез рециклиране или по екологичен начин. Можете да ги намерите на много места и даже да си изработите сами свой вариант, освен това са супер компактни, красиви и дори дизайнерски :) Вижте няколко идеи в галерията.

И, не забравяйте – всяко малко усилие е от полза за планетата!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 27.10.2011 | 11:47
    "Резултатът е впечатляващ – само за 2 седмици потреблението на найлоновите пликчета е намаляло с 50-70%, съобщиха от Българска асоциация "Полимери"."

    Eбати яката новина... това е прекрасно, че само за 2 седмици потреблението е паднало толкова, а това за разделното сметосъбиране така и не можа да се наложи в БГ. Има начини, но нензам дали общините ще се наемат с това.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май