Силата на музиката

Не е безгранична, но е голяма ;)
Силата на музиката

Няма да крия, че съм музикален инвалид. Още щом запея, листата на дърветата окапват, а земята започва да се тресе под краката ми. Когато ми случва да ходя на караоке пък, винаги ми изключват микрофона, ей така – профилактично.

Разбира се, това не ми пречи да си тананикам постоянно, идва ми отвътре просто. Правя го под душа, вечно припявам с плейъра си, а нерядко и с телевизора. На практика, заспивам и се събуждам с любимите си парчета. Защото, уверила съм се, музиката е магия. Е, да, тя не универсално лекарство, но определено има силен лечебен ефект.

Най-напред, е чудна антистрес терапия. И това не го казвам само аз. Според направено преди време шведско изследване, ако човек слуша музика всеки ден, значително ще намали нивата на стрес в ежедневието си.

Експертите уточняват обаче, че мелодиите оказват различно влияние върху себеусещането при различните индивиди. Затова е добре човек да слуша онези песни, за които е разбрал, че му действат най-положително. Интересното е още, че, според американски специалисти, слушането на любимите парчета е сходно с ефекта на масажа – отпуска и носи наслада за сетивата. Предполагаемо, то също е свързано с отделянето на ендорфини или т. нар. хормони на щастието, а резултатът е ясен: тонове добро настроение.

Експерти от медицинския център в Мериленд пък твърдят, че музиката е приятел и на сърцето. Макар и неясно как, веселите мелодийки подобрявали кръвообращението.

inm.comРедовният контакт със света на нотите адски помага и на паметта ни. Поне така смята група от китайски учени. Същите твърдят, че децата, които от малки се занимават с музика, се справят по-успешно в училище и могат да се похвалят с по-високи комуникационни умения.

Бонусът е, че музиката поддържа мозъка млад и влияе чудесно върху когнитивните ни функции.

А най-готиното е, че, според редица експерти, тя има потенциал да подобри и фитнес представянето ни, защото ни зарежда с енергия и повдига тонуса ни. Супер!

След всичко казано дотук, ви препоръчваме да я вкарате и във вашето ежедневие, ако още не сте. Слушайте, танцувайте и пейте на воля. В този материал пък ще намерите няколко полезни съвета за това как да се погрижите за ангелския си глас =)

Пожелаваме ви хубав и музикален ден! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май