Невенът и неговите приложения

Това цвете със сигурност не е само за украса
Невенът и неговите приложения

Всички сме виждали това жълто цвете в градината на баба. Името му на български означава буквално "не вехна". За лечебните му свойства има данни още от времето на древните гърци. Кой е този жълтур?

Невенът е растение от семейство сложноцветни. Разпространени са близо 20 вида от него. Това цвете попада в класацията на най-лековитите растения. Повечето негови части – листата, стъблата и цветовете, се използват в народната медицина. Смята се, че лечебната им сила е най-голяма, ако се берат на силно слънце.

За какво може да ни помогне едно жълто цвете?

1532471Thinkstock/Guliver

Невенът е растение с много приложения. Както повечето билки, той също може да се използва външно и вътрешно като лечебно средство.

Вътрешно приложение.

Чаят. Невенът има добро пречистващо кръвта действие затова докторите препоръчват да се пие запарка от невен при проблеми с черния дроб или страдате от висок холестерол. Освен това чаят помага в борбата с вирусите, възпаление на дебелото черво, заболявания и язви на стомаха, вътрешни кръвоизливи, дори, ако пикаете кръв. Чаят се приготвя като запарите с ¼ литър гореща вода 1 препълнена чаена лъжичка невен. Добре е да се пие по 1-2 чаши чай на ден за прочистване.

1532475Thinkstock/Guliver

Външно приложение


Пресният сок. Той се приготвя като измитите и мокри листа, дръжки и цветове на невена се слагат директно в сокоизстисквачката. Сокът успешно премахва брадавици, пигментация и старчески петна.

Тинктурата. Тинктура от невен можем да си приготвим като залеем 1 шепа от цветовете на растението с 1 литър домашна ракия. Съдът се затваря и се оставя на слънце или на топло място за 2 седмици. Тази течност има широко приложение. Ако се разреди с преварена вода, се използва за компреси върху рани, контузии, мускулни схващания, екземи и кървящи венци. Повлиява благоприятно при акне и кожни изгаряния. При нередовна менструация се приемат всеки ден по 30 капки тинктура наведнъж.

1532469Thinkstock/Guliver

Мехлем.
 Заради антимикотичните си свойства, мехлемът с невен помага и при заболявания, причинени от гъбички. Действието му срещу упоритите гъбички по краката е доказано. Мехлемът е пръв помощник при разширени вени, загрубяла кожа, белези, стрии, повърхностни порязвания и изгаряния.

1532465Thinkstock/Guliver

Бани с невен.
Промивките на влагалищната област с невен са подходящи при гъбично заболяване. За баня са необходими 4 пълни шепи прясно нарязан невен, който се залива с 3 литра студена вода. Оставя се за една нощ и на следващата сутрин се подгрява и с него се прави банята. Тя трябва да трае не по-малко от 20 минути, а водата е добре да стига над бъбреците.

Интересни факти за невена

Билкарите смятат, че ако до седем часа сутринта цветчетата на невена са затворени, същият ден ще вали. Латинското му название се свързва с това, че цъфти на новолуние. През 18-ти и 19-ти век, невенът е бил използван да оцветява в жълто сиренето, различни храни и платове.

Въпреки, че се смятат за безвредни, продуктите с невен трябва да бъдат употребявани с мярка. Консултирайте се с доктор преди да започнете лечение и никога не превишавайте указаната ви дневна доза.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април