Защо лайката е позната като природен аспирин

Тя се ползва още от древността
Защо лайката е позната като природен аспирин

Лайката е сред най-широкоспектърните билки, които човечеството ползва още от древността. Тя носи редица здравни ползи, но сред най-добре проучените са противовъзпалителното и болкоуспокояващото ѝ действие. В този аспект тя може да се прилага и външно с компреси, настойки или инхалации, и вътрешно във вид на тинктура, отвара или запарка.

Способността на лайката да повлиява възпалителните процеси и да намалява болковия синдром се обуславя от високото съдържание в нея на 3 типа биоактивни вещества:

- Антиоксиданти;

- Терпени;

- Флавоноиди;

Най-високо съдържание на тези вещества се отчита в цветовете на лайката, поради което те будят най-сериозен фармакологичен интерес.

Най-мощните антиоксиданти в състава на лайката са производни на специфичните биоактивни съединения ацетилен и хамазулен. При стандартни условия това са нестабилни молекули, които бързо се деактивират. Най-стабилна структура те имат в алкохолните тинктури и етеричните масла от лайка.

Затова тези продукти се ползват като мощни средства за неутрализиране на свободните радикали в организма. Това им действие помага както за редуциране на оксидативния стрес, така и за намаляване на възпалението в различни зони на тялото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април