Постоянният прием на аспирин в малки дози най-малко за шест месеца значително снижава риска от ракови заболявания, установиха китайски учени, цитирани от британския в."Дейли експрес".
Мащабното изследване е било проведено от специалисти от Китайския университет в Хонконг. В него са участвали над 600 хиляди души.
Оказало се, че аспиринът е особено ефикасен срещу онези онкологични заболявания, които засягат храносмилателната система на човешкия организъм. Рискът от заболяване от рак на черния дроб и на хранопровода се снижава с 47 процента при редовен прием на аспирин.
Спада също рискът от рак на стомаха с 38 процента, от рак на задстомашната жлеза с 34 процента и от рак на дебелото черво с 24 на сто. Продължителният прием на аспирин в количества от 80 милиграма дневно може значително да намали броя на раковите заболявания на органите на храносмилателната система.
Добави коментар