Да спестим пари от здравословните храни!

Тези трикове за съхранение ще увеличат живота на полезните храни в хладилника
Да спестим пари от здравословните храни!

Всеки от нас знае, че здравословното хранене струва повече. За да влезете в бюджета и едновременно с това да поддържате форма, трябва да умеете да "управлявате" това, което консумирате. Затова ние ви предлагаме няколко лесни съвета как да запазите полезните съставки на пресните, здравословни храни за дълго – без разхищение на средства и храна. И вече ще имате в хладилника си всякакви продукти, независимо от сезона.

Свежи билки през цялата година

1513918Thinkstock/Guliver


Освен, ако сами не отглеждате билките си, няма как да се снабдявате постоянно с тях. Алтернативата тогава е купуването на изсушени подправки, които не са така ароматни, вкусни и са изгубили някои от полезните си свойства. "Консервирайте" свежите подправки като ги замразите в зехтин. Измийте билките, изсушете ги и отстранете онези части, които се използват в готварството. Поставете ги във формички за лед, сипете зехтин и замразете. Така ще имате невероятно свежи подправки през цялата година и няма да се налага да плащате цяло състояние за тях през зимата.


Удължете живота на пресните горски плодове

1513929Thinkstock/Guliver

Дори и в сезона на горските плодове, цената им не е по джоба на всеки. А самите плодове са доста меки и нежни и всеки допир до чуждо тяло може да нарани повърхността им и да ускори процеса на разваляне. За да ги съхраните за по-дълго, имате нужда от смес от оцет и вода. Към 3 чаши вода прибавете 1 чаша оцет, измийте плодовете с получената течност и подсушете. Киселата съставка на измивната вода ще унищожи бактериите и техните спори, които са вредни и отговорни за гниенето. Оцетът в течността е толкова разреден, че няма начин на го надушите след подсушаването. Накиснете ли плодовете и зеленчуците в оцет, вода или вода и морска сол, ще "отмиете" вредните нитрати в тях. Ако пък обичате плодови сладоледи и през зимата, можете да замразите плодовете. Така винаги ще имате вариант за полезен и вкусен десерт.

Не е нужно да изяждате наведнъж всички пържоли и риби

1513928inm.com

Месото и морските деликатеси също имат определени правила за по-успешно съхранение. Мазните меса имат по-малък срок на съхранение от сухите като пилешкото например. Ако искате да запазите току що купеното месо за няколко дни, трябва да го накиснете за 1 минута в солена, вряща вода и след това да го охладите. Мариноването на месни продукти също удължава срока им на годност с няколко дни. Ако искате да ги съхраните за дълго обаче, трябва да ги замразите. Но не забравяйте, че веднъж размразеното месо, може да бъде замразено отново, само ако е сготвено.

Оптималната температура на съхранение на морски дарове е от -2 до 0 градуса. Тя обаче е неподходяща за повечето храни. За да не се развалят лесно и бързо морските деликатеси и температурата в хладилника да е подходяща не само за тях, поставете ги в чист съд с ледена вода. Ако сте любители рибари и искате да замразите улова поне до Никулден, трябва преди това да го почистите, измиете и изсушите.

Не изхвърляйте половинките

1513930Thinkstock/Guliver

Няма да ви се наложи да изхвърлите останалите половинки от разрязани плодове и зеленчуци, ако ги поставяте с рязаната част върху порцеланова паничка. Това ще предотврати проникването на въздух, съдържащ бактериите, отговорни за развалянето на храната.

Тези малки хитринки за съхранение на храната ще се отразят добре на джоба ви, защото няма да се налага да купувате всеки ден нови продукти. А знаете колко скъпи могат да бъдат те, ако не "им е сезонът". Също така ще намалят разхищението, безразборното и безотговорно изхвърляне на храна.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април