Да вием срещу Луната!

Пощръкляваме ли по пълнолуние?
Да вием срещу Луната!

Цяла седмица отмина след последното пълнолуние и аз все още не мога да заспя спокойно. Не за друго, ами ме тормози един твърде конкретен въпрос. Защо хората са толкова убедени, че от пълната Луна ги "хващат лудите"?

Това схващане, както може би се досещате, никак не е от вчера. Съвсем разбираемо е наличието на огромно светещо тяло с "променлива" форма насред нощното небе да предизвика не един и два порива на човешкото въображение. Хората са си представяли какво ли не – че Луната има връзка с плодовитостта, тъй като цикълът й съвпада по продължение с менструалния цикъл, че пълнолунието предизвиква квъротечение и/или възпрепятства кръвосъсирването и т.н. Разбира се, митологията също се е впечатлила подобаващо от това небесно туловище и свързаните с него астрономически явления и се е погрижила да има всякакви лунни богове и богини, както и разни мистични феномени като ликантропията и вампирясването, например.

617cb70f-2e8f-db93-ed45-bf798e476e9einm.comМного наши съвременници са успели да излязат от тази примитивна схема на мислене, но въпреки това са останали със странното впечатление, че пълнолунието може да предизвика трайна или временна лудост или поне безсъние. Благодарение на това си имаме и понятието лунатик, което е толкова прекрасно.

Но логично ли е едно подобно разбиране? Естествено, че е логично. Нали сте чували, че позицията и фазите на Луната влияят на приливите? А нали сте чували, че мозъкът е съставен предимно от вода? Е, как тогава Луната да не оказва въздействие върху съзнанието?

Да се каже, че Луната има влияние върху приливите наистина е точно, но и непълно твърдение. Истината е, че приливната активност на моретата и океаните е резултат от сложното взаимодействие между въртенето на Земята, позициите както на Луната, така и на Слънцето и батиметрията (дълбочината и дънната структура на соленоводните басейни).

0ed22487-40ac-2f43-71ab-02befcc6b022inm.com

И все пак, можем да си стиснем ръцете по повод факта, че нощното светило "дърпа" морската и океанската вода, да. Но не и тази в мозъците и телата ни. Първо на първо, течността във водните басейни се плиска свободно и е далеч по лесна за дърпане, за разлика от тази в мозъка ни, която е в малко по-недостъпен вид. Второ, което е по-важното, има сериозна разлика между мащаба на Черно море, да речем, и този на човешкото тяло. Нека кажем, че във втория случай малкият ни размер и голямото разстояние са причина за изключително слабо притегляне. Интересен факт, който може би ще ви допадне е, че, държейки бебето си, майката му оказва около 12 000 000 пъти повече приливна сила, отколкото Луната. Тоест, никой не се е родил луд, родителите му са го побъркали!

Друг е въпросът, че много от нас продължават да изпитват странни усещания по пълнолуние, а масовите медии са пълни с истории за "драстичния" прираст на престъпността, постъпванията в спешно отделение, домашното насилие и прочее резултати от изперкване. Тук не трябва да забравяме, че все пак става дума за масови медии, голяма част от които съществуват благодарение на такива истории. Не трябва да пропускаме и това, че хората обичат да боравят с нещо, което на английски се нарича confirmation bias, а на български явно сме превели като "склонност за потвърждаване".

25edb04e-4606-7779-0b4d-aa17a75deec0inm.comС малко думи, това е склонността ни да обръщаме особено внимание на тази информация, която е в подкрепа на нашите собствени вярвания или масово циркулиращото разбиране по дадена тема. В конкретния случай, тъй като се "знае", че съществува връзка между пълнолунието и човешкото емоционално състояние, хората са склонни да се фокусират върху събития, които потвърждават това вярване и да игнорират данните, които го отхвърлят. В крайна сметка, колко пъти сте прочели заглавие от тип "По време на последното пълнолуние не се случи нищо интересно"? Новините се пишат във връзка със събития и е още по-удобно, ако тези събития могат да накарат средностатистическия драг читател да си скубе косите и да си гризе ноктите едновременно.

Затова от другата страна на барикадата обикновено стои науката, която се опитва да гледа обективно на тези въпроси. За всеобща и най-минимална изненада, изследванията не успяват да открият връзка между пълнолунието и нивата на престъпност, самоубийствата, приемите в спешно отделение с психологически симптоми и ненормалното човешко поведение, като цяло.

Извинявайте, ако съм ви разочаровал по някакъв начин. В случай, че искате да чуете алтернативно мнение, спокойно можете да се обърнете към Националния институт по ултрасензорна мултимедиаторика и феноменология (НИУМФ, моля ви се).  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май