Върколаците сред нас

Са далеч по-странни, отколкото можете да си представите
Върколаците сред нас

В последно време всички са пощурели по зомбитата. Няма лошо, и аз обичам зомбита. Но какво стана с останалите представители на славното общество на неумрелите създания? Вземете например върколаците, които само допреди двайсетина, че и по-малко години си бяха абсолютен култ сред почитателите на хоръра. Вземете за пример и факта, че в днешно време има вероятност на улицата да срещнете именно върколак, а не зомби. Но как, по дяволите?

Понятието "върколак" е сравнително ново. Вижте, ликантропията е съвсем различна история. Думата е гръцка и произлиза от λύκος (ликос, "вълк") и ἄνθρωπος (антропос, "човек"). В първите митове и легенди ликантропията се е разглеждала като състояние, което възниква в резултат от магия, била тя волна (свръхестествена способност) или неволна (проклятие). Представата, че върколачеството се предава чрез одраскване или ухапване възниква доста по-късно и е характерна за съвременното изкуство.

ddf985ea-cf20-6c26-4a6a-b710d1dd6a09Wikimedia CommonsНе само изкуството и фолклорът познават ликантропията обаче. Клиничната медицина, и по-специално психиатрията, също има какво да каже по въпроса. Тази година беше публикуван един обзор на всички научни публикации на английски и френски, съдържащи думите "ликантропия" и/или "върколак". А такива публикации въобще не липсват, поради простата причина, че съществува едно тежко душевно разстройство, което кара човек да си мисли, че се е превърнал в животно и да се държи по съответния начин. Забележете, че тук не става дума само за вълци, а за всякакви живи същества. Съществуват множество документирани случаи на ликантропия, при които пациентите смятат, че са леопарди, лъвове, тигри, слонове, крокодили, акули, биволи, орли, жаби, пчели, кучета, котки, зайци, коне, птици и... джербили.

Авторите на обзора също като нас са били повече от озадачени откъде се е пръкнала цялата тази зоологическа градина.

На първо място те заключават, че повечето случаи на ликантропия възникват в резултат от психиатрични заболявания, особено от такива, които се характеризират с психотично поведение. За да стигнат до този извод, те правят преглед на няколко специфични изследвания, сред които и това за госпожа А. Госпожа А е приета в болница след отказ да си изпие лекарствата, понеже те принадлежали на госпожа А (тоест, на нея), която за зла беда се е споминала преди две седмици. Пациентката твърди, че е била превърната в змия от самия Дявол. Поведението й включва плезене, укриване под най-различни мебели, съскане, опити за хапане и заплахи за убийство на лекарите. Госпожа А има зад гърба си неколкократни епизоди на голямо депресивно състояние. Когато са й предписани антидепресанти и антипсихотични медикаменти, симптомите й отшумяват почти веднага и тя е изписана.

В обзора си авторите откриват много други случаи на хора, "превърнали се" в животни и върнали се към човешкия си облик след психиатрично лечение. Но по-интересно е какво предопределя избора на конкретно животно. Ето, някои хора решават да станат джербили, но много други предпочитат да са диви котки, вълци и, както е в случая с госпожа А – змии. Учените са на мнение, че това се дължи на различните олицетворения на злото при различните култури. Много от хората с ликантропия са твърдо уверени, че състоянието им е дело на Дявола и е съвсем логично той да ги е превърнал в нещо зло. Затова не е изненадващо присъствието на змията, която пакости на човечеството още от самото Сътворение, или това на вълка, който също се асоциира със Сатаната от Средновековието насам.

3184949f-1296-03a2-f08f-92f8365a8b12Wikimedia Commons

Нищо от казаното дотук обаче не може да даде обяснение за джербила, съжалявам. Иначе, със сигурност има такова нещо като върколащина с тази разлика, че тя е далеч по-ужасяваща за хората, които я изживяват от първо лице. Честит Ден на вси светии и внимавайте в какво вярвате :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май