Без цигари и в добра форма

Възможно е ;)
Без цигари и в добра форма

Никак не е готино да си пушач. Но от личен опит знаем, че преодоляването на вредния навик изобщо не е лесна работа. Напротив. Нужни са промишлени количества воля и най-вече – желание, ама истинско. Но щом ние можем без цигари, значи вие можете също :)

Страхувате се, че ще напълнеете, ако спрете да пушите?

Е, технически погледнато, напълно възможно е това да се случи. Защо? Ами, благодарение на никотина, в тялото се освобождава допамин – т. нар. химикал на удоволствието. А винаги е трудно да се откажеш от нещо, което носи приятни, макар и кратки, усещания, нали? За щастие, допамин можете да си осигурявате и по много други начини. Чрез храната - също.

Но, да, въпросният метод крие риск за фигурата ви и заплашва да ви доведе до... преяждане. За да се предпазите от подобно развитие на нещата, може да се доверите на тези няколко съвета:

  • Започнете да спортувате редовно и... всеки ден ще получавате допамин в големи порции. А за десерт - мелба от много други хормони, стимулиращи доброто настроение. Така няма да се налага да търсите наслада в хладилника всеки път, когато почувствате нужда. 

Бонус: гарантираме ви, че йога е чудесен помощник в трудния път, по който сте поели. Доказано е, че хората, които я практикуват редовно, по-лесно преодоляват зависимостта си от тютюна.

  • Гответе си. Защото в моменти на силен глад, има опасност да посегнете към нещо не особено полезно за фигурата ви. И даже да съгрешите с него няколко пъти. Освен това, винаги дръжте на разположение на работното си място или в джоба пакетче ядки, кисело мляко, любим плод или зеленчук.

  • Заменете фас паузата с хубав, здравословен навик. Всеки път, когато усетите прогресивно увеличаващо се желание да запалите цигара, направете нещо полезно за тялото си – изпийте чаша вода, изпълнете няколко лицеви опори, измийте си ръцете или... просто изяжте един морков. И всичко ще е наред.

  • А преди да се откажете от добрите си намерения, пробвайте всички методи, за които сте чували, че вършат работа: електронна цигара, никотинови лепенки, дъвки... Защото не се знае от къде ще дойде спасението ;)

В крайна сметка, никога не забравяйте, че здравето е най-важно. А ако сте здрави, нищо няма да ви попречи да се поддържате в добра форма. Нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май